Hirdetés

A környéken aktív dél-koreai gyártó tagad, helyi civilek szerint ugyanakkor az új üzem előkészületeiről „csak az nem tud, aki nem akar hallani róla”. Árulkodó, hogy a térségben elképesztő léptékű vízügyi beruházás zajlik, amely épp a legértékesebb karsztvízrendszereket csapolná meg.

Óriási munkálatokkal járó vízügyi beruházássorozat zajlik Komárom-Esztergom vármegye középső részén – számolt be róla a 24.hu. A beruházások nyomán a legjobb minőségű vizeket nyújtó karsztvízrendszereket csapolnák meg. Emellett fejlesztik a víziközműveket Tatabánya körül is, ahol akkumulátoripari beszállítók telepedtek meg.  Mindezzel párhuzamosan a jelenlegi ötszörösére bővítik a komáromi ipari park területét. A városban az a hír járja, hogy a dél-koreai SK Innovation egységei mellett egy harmadik akkumulátorgyárat terveznek odaépíteni a jövőben. Helyi civilek szerint az új üzem előkészületeiről „csak az nem tud, aki nem akar hallani róla”.

A térségben a tatabányai, tatai karsztvízrendszerek a legértékesebbek, ezeket tervezik megcsapolni, miközben az ipari szereplők vízigényének kiszolgálását meg lehetne oldani a folyó vagy a szürkevíz tisztításával is, ha a gyártócégek kiépítenék az erre alkalmas technológiákat. Utóbbi nincs tervben, pedig ha fokozzák az ipari felhasználást, sok vizes élőhely kiszáradhat.

24.hu azt írja, az arról szóló határozatok, hogy a térségbeli ipari parkok vízigényét a karsztvízkészletekből biztosítsa a kormány 2019 óta sorban, részegységekre bontva születtek, de egy grandiózus vízügyi beruházássorozattá nőtték ki magukat. A vízművállalat szerint a fejlesztések a lakosság biztonságos vízellátásához szükségesek. Eközben Komárom népessége stagnál, de inkább kis mértékben csökken. A kivitelező a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft., konzorciumban.

Helyi civilek arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a komáromi üzemek igényeit elbírná a meglévő víz- és csatornahálózat, akkor nem lett volna indokolt ilyen nagyszabású víziközmű-fejlesztéseket kezdeményezni. A civilek nem tartják kizártnak, hogy az akkugyárakat látják majd el a Tatai-medence karsztvizével, vagy a gyártócégeket kiszolgálják a már meglévő dunai vízbázisból, és az emiatt fellépő vízhiány kompenzálása miatt fogják Tata térségéből áthozni a vizet.

A komáromi városvezetés ugyanakkor az idei közmeghallgatáson tagadta a gyárépítésről szóló információkat. A tatai civil szervezetek a 24.hu által megszólaltatott képviselői viszont ennek ellenére sem zárják ki, hogy a dél-koreai SK Innovation újabb beruházásra készül Koppánymonostorban, vagy hogy a korábban már kiépített kapacitásokra az SK helyett új cég érkezik – via hvg.
Nyitókép: A dél-koreai SK Innovation első európai gyárának építési területe a komáromi ipari parkban 2018. március 8 ünnepélyes alapkőletétel napján. Krizsán Csaba MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás