A rovat kizárólagos támogatója

Új bizonyítékok támasztják alá hogy a korai beavatkozás csökkentette a 2017-es szárazság hatását Kenyában, Szomáliában és Etiópiában.

A természeti katasztrófák veszélyeztette országokban az időbeni beavatkozás meggátolhatja a humanitárius katasztrófa kialakulását vagy legalábbis mérsékelheti hatásukat – állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). Minden elköltött dollárra, amit a FAO Kenyában, Szomáliában és Etiópiában élő pásztorok felkészülésére fordított a súlyos szárazság előtt, 9 dollár nyereség jutott családonként, miután ezzel sikerült megelőzni az állatok pusztulását, megbetegedését, illetve megháromszorozni a tejhozamot. A helyi pásztorok számára állataik jelentik a jövőt, így azok védelme kulcsfontosságú a megélhetésük szempontjából.

A korai beavatkozás elejét veszi a szegénység veszélyes spiráljának, ami a vészhelyzeti segítségre való erősebb ráutaltságot hozná magával.

Egyre több a természeti katasztrófa – kulcsfontosságú a korai beavatkozás

Északkelet-Afrika térségében egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás. Egyik szárazság követi a másikat, kisemmizve az egyébként is szűkölködő ott élőket, és még kiszolgáltatottabbá téve helyzetüket. Nem csak Afrikában több a természeti katasztófa, számuk globálisan az ötszörösére nőtt az elmúlt négy évtizedben.

A szamburu pásztor törzs kecskéit is beoltották a FAO munkatársaiA szamburu pásztor törzs kecskéit is beoltották a FAO munkatársai

„A korai beavatkozásba való befektetés nem csak humánus és ésszerű, hanem költséghatékony is. A katasztrófákra való felkészülés az emberek megélhetésének védelméért nagyobb stabilitást és ellenálló képességet garantál, és csökkenti a terhelést az egyébként is nyomás alatt lévő humanitárius erőforrásokon” – mondta Dominique Burgeon, a FAO vészhelyzeti és újjáépítési egységének igazgatója.

A korai fellépés előnyei

2017 elején, amikor az esőzésekre ismét hiába vártak, a FAO gyorsan cselekedett, hogy segítségére legyen a több ezer nehéz helyzetbe került pásztornak. Ennek eredményeképpen Kenyában a programban részt vett családoknál átlagosan két állattal több élte túl a szárazságot. Előbbieknél az öt éven aluli gyermekek naponta fél liter tejjel többet fogyasztottak, mely az ő korukban a napi ajánlott kalóriabevitel negyedét és a fehérjeszükséglet 65%-át jelenti. A szárazság tetőzésekor a FAO által támogatott állományok nemcsak életben maradtak, de erősek is és a szokásos tejmennyiség háromszorosával hálálták meg a gazdák gondoskodását.

A programban részt vevő családok nagy többsége (98%-uk) arról számolt be, hogy a korábbiaknál állataik sokkal jobb egészségi állapotban voltak. Szomáliában a jól időzített segítség hozzájárult egy nagy léptékű és hatékony éhínség-megelőzési program elindításában. Összességében a FAO így több mint 7 millió embernek nyújtott támogatást az országban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek