A rovat kizárólagos támogatója

4 évtizeddel a kínai egykepolitika bevezetése után újra kell gondolni a világ legnépesebb országának családpolitikáját. Öregszik a társadalom és kevés a nő.

Több mint harminc évvel azután, hogy Kína egy gyerekben szabta meg az utódok felső határát, az ország dilemma elé néz: társadalma nagyon gyorsan öregszik, és a nemek is egyensúlya is felborult. A születésszabályozásért felelős hivatalnokok most elég nagy hátraarcot csinálnának: egy helyett arra kényszerítenék a párokat, hogy kötelezően vállaljanak még egy gyereket.

Annak ellenére, hogy az emberek kényszerítése a gyerekvállalásra még több problémát okozhat, mint ennek megtiltása, pontosan ez az, amit Sanhszi tartomány születésszabályozásáért felelős hivatalnoka javasolt.

Az évtizedes egygyerekes szabály eltorzította Kína populációját: öregebbek, és sokkal több fiú született mint lány, mert sok pár biztosra ment, mindenképpen fiút akartak. Az öregedés megterheli a kínai nyugdíjas rendszert, a nemi különbségek miatt pedig a férfiak nehezen találnak feleséget.

Románia az 1960-as években már megpróbálkozott ilyesmivel, akkor a kommunista párt betiltott minden abortuszt és születésszabályozást, arra kényszerítette a nőket, hogy sok gyereket vállaljanak. A program katasztrófa volt, megnőtt a csecsemőhalandóság, és sok nő földalatti abortuszklinikákon halt meg- írta az index.hu.

 

Kínában nem nagyon kell a második gyerek

Kínában nem nagyon kell a második gyerek

Eddig egymillió kínai házaspár jelezte, hogy élni kíván a második gyermek vállalását lehetővé tevő kedvezménnyel, miután a világ legnépesebb országában tavaly ismét enyhítettek a több mint három évtizedes korlátozó politikán.

Kapcsolódó anyagok:

Kína 10 év múlva megelőzheti az USA-t

Kína leelőzte az EU-t légszennyezésben is

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás