A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kizárhatják a piacról azon veszélyes vegyi anyagot gyártó, felhasználó, illetve importáló cégeket, amelyek nem regisztrálják magukat az Európai Vegyianyag-ügynökségnél (ECHA) – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A szükséges regisztrációs dokumentáció elkészítésének költsége a hazai kis- és közepes vállalkozások esetében megközelíti az egymillió forintot, de ezen felül még regisztrációs díjat is fizetni kell, amely akár 30 ezer euróig (mintegy 9 millió forint) is terjedhet.

Paller Judit országos tiszti főorvos kiemelte: az egészségre, környezetre káros vegyi anyagokkal kapcsolatban "megengedhetetlen a hiba", így minden szabályszegést komoly bírsággal sújtanak. Ezzel összefüggésben mintegy 180 millió forint bírságot szabtak ki a hatóságok az elmúlt öt évben. Geert Dancet, az ECHA ügyvezető igazgatója azt mondta: mostanáig 265 regisztrációs dossziét kaptak Magyarországról, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar vállalatok nem várnak az utolsó pillanatig a regisztrációval. Ugyanakkor az igazgató hangsúlyozta, hogy egy vezető regisztrációs cég irányítása mellett csoportosan is elintézhetik kötelezettségeiket az érintett magyar vállalatok.

A vegyipari cégeknek több rendelet szigorításainak is eleget kell tenniük. Deim Szilvia, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet megbízott főigazgató-helyettese kifejtette, hogy az egyik rendelet három lépcsős regisztrációs kötelezettséget írt elő. Ezek közül a második határidő május 31-én jár le. Eddig kell regisztráltatniuk magukat azoknak a cégeknek, amelyek évi száz és ezer tonna közötti mennyiségben gyártanak és importálnak anyagokat. Egy másik rendelet értelmében a cégeknek újra kell osztályozniuk, címkézniük és esetleg csomagolniuk anyagaikat, továbbá ezt az osztályozást jelenteni az ECHA-nak. Az erre adott határidők már korábban lejártak, sőt 2012 decemberétől veszélyes vegyi anyagok már csak új címkékkel – piktogramokkal – kerülhetnek forgalomba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás