A rovat kizárólagos támogatója

Paksnál mindössze körülbelül 70 centiméterrel áll a Duna vízszintje a valaha mért legkisebb vízállás felett. Bár a kilátások az elmúlt napokban javultak némileg, és most úgy tűnik, a korábbi prognózissal szemben július végére mégsem születik új negatív rekord, nagy vízszintemelkedésre továbbra sem lehet számítani, és a víz is jócskán melegedett.

További probléma, hogy a kánikula és az alacsony vízállás hatására a víz hőmérséklete jócskán megemelkedett, és bár a szombat délutáni enyhe hidegfront valamelyest javított a helyzeten, még ezt követően is meghaladta a 25 Celsius-fokot.

Életbe lépett az intézkedési terv

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. négyfokozatú intézkedési tervvel rendelkezik a Duna alacsony vízállásához kapcsolódóan. A fokozatok meghatározott vízszintek elérésekor lépnek érvénybe. Jelenleg az 1. fokozat szintjét értük el, amely az előírt előkészítő műszaki intézkedések végrehajtásán kívül az erőmű működésére nincs hatással, az energiatermelést nem befolyásolja – közölte a Portfolió érdeklődésére az atomerőmű. Mennyiségi oldalról vizsgálva a kérdést, még a jelenlegi vízszint is bőven elegendő az atomerőmű hűtéséhez: a folyó vízhozama az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén másodpercenként 800 köbméter felett alakult, míg a négy blokk hűtésére másodpercenként körülbelül 100 köbméter vízre van szükség.

A folyó felmelegedése viszont a jelek szerint már egyértelműen hat az erőmű energiatermelésére. Noha az atomerőmű honlapján közölt információk szerint az erőmű névleges teljesítményen üzemel, az átviteli rendszer irányítójának adatai szerint csak 1810-1830 MW körül alakult a termelése, vagyis az erőmű önfogyasztását levonva is több tíz megawattal kisebb volt a névleges teljesítménynél.

Mivel az egyéb okok nagyjából kizárhatók, a termelés csökkenését valószínűsíthetően a vízhőmérséklet emelkedése, pontosabban az atomerőmű kondenzátorainak ennek hatására romló hatásfoka idézhette elő.

A felmelegedett hűtővíz folyóba történő visszaengedésére környezetvédelmi szabályok is vonatkoznak. Ezek szerint a kibocsátási pontoktól folyásirányban számított 500 méteren belül a befogadó víz (vagyis a Duna kibocsátott hűtővízzel keveredett vizének) hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 fokot, ami egyébként magasabb, mint a Nyugat-Európában bevett 28 fokos hőmérsékleti határ. Amint a Duna hőfoka átlépi a 25 Celsius-fokot, az atomerőműnél folyamatosan figyelik a folyó hőmérsékletét, és ha a víz hőmérséklete túllépné a határértéket, meghatározott villamosteljesítmény-csökkentést hajtanak végre az erőműben.

Amint az atomerőműnél a lap érdeklődésére közölték, az erőmű felkészült a mérések szabályszerű végrehajtására. Korábbi tájékoztatásuk alapján az atomerőmű által monitorozott, 500 méteres Duna-szakasz hőmérsékletének mérése a hatóság által jóváhagyott, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kidolgozott módszertan alapján zajlik, transzparens, bárki által megtekinthető módon, az adatok teljes nyilvánossága mellett. Ezt bizonyára azért tartotta fontosnak hangsúlyozni az aromerőmű, mert a korábbi években előfordult, hogy többen megkérdőjelezték a mérések hitelességét, és az ügyben rendőrségi nyomozás is indult.

Részletek: Kiemelten fontos erőműveink hűtése függ a Dunától

Nyitóképen a paksi hűtővízcsatorna kifolyója

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás