Hirdetés

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tavaszi természetles címmel újabb adatgyűjtő akciót hirdet. Az akció célja, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe.

Itt a Tavaszi természetles, amely nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas! Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit beküldeni.

A Tavaszi természetlesben résztvevők a Téli madárlesben megismert 30 perces megfigyelési időszaktól eltérően a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, hiszen a kertben bármikor felbukkanhat egy új faj. Az adatbeküldő felületen a tavaszi időszak miatt a madarak esetén lehetőség lesz viselkedési adatokat is feltölteni, tehát ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet stb., vagy akár azt is, ha esetleg elpusztult madarat találunk. A Téli madárleshez hasonlóan a leggyakoribb fajok határozását egy, a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó is segíti, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő.

Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül lesz elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. A Turdus elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is, az applikáció használatához videós segédlet is készül.


Az EU LIFE Nature alapja által a „Közösen a természetért” pályázat (LIFE NGO4GD/HU/000037) keretében támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a már aktív Gólyales, és áprilisban indul a Fecskeles is, az első Téli madárles akció pedig a kilenc hetes adatgyűjtés után február 28-án zárult. Tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás