Hirdetés

Miért adta be a lemondását Palkovics László?  Eltérő verziók láttak napvilágot a távozással kapcsolatban. Felállna egy energetikai minisztérium, ez pedig az ő hatáskörvesztésével járna. Már több név is van a kalapban, ki töltheti be ezt a tisztséget.

Azért nyújtotta be lemondását Palkovics László, mert külön energetikai minisztérium jön létre, ez pedig kiüresítené jelenlegi tárcáját – írja iparági forrásokra hivatkozva a hvg.hu.

Mint korábban lapunk is beszámolt róla, először a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) adott hírt a miniszter távozásáról. A szervezet úgy tudja, Palkovics László megbízatása november 13-án szűnik meg.

Jelenleg az energetika mellett tárcához tartozik a közlekedés (az államtitkár Vitézy Dávid), az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkárság (az államtitkár Kutnyánszky Zsolt), valamint a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárság (az államtitkár Raisz Anikó). A miniszter távozásáról az elsők között értesülő VEKE szerint a közlekedésért Lázár János miniszter jelentkezett be, a többi területet pedig már könnyen szétoszthatják más tárcák között. Az ügyben Lázár János sajtófőnöke későbbre ígért választ a HVG-nek.

Ez alapján feltételezhető, hogy maga a Technológiai és Ipari minisztérium megszűnik. Ezért van az, hogy az új miniszterről szóló értesülések nem Palkovics László utódjáról, hanem csak az energetikai miniszterről szólnak.

A hvg.hu több forrásból úgy értesült, hogy leendő energetikai miniszterként felmerült Lantos Csaba közgazdász, üzletember neve. Ő jelenleg a Richter Gedeon igazgatósági, illetve a 4iG tanácsadó testületének tagja. Egy régi motoros, a Fidesz korábbi országgyűlési képviselőjének neve ugyancsak felbukkant. Dorkota Lajos 2013 és 2020 között a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke volt, előtte pedig több cikluson át fideszes országgyűlési képviselőként dolgozott. Az érintett azt mondta, nem tud róla, hogy ilyen tárcát kínálnának neki, ugyanakkor pár napja hallott egy ilyen pletykát. Ha érkezne egy ilyen felkérés, akkor elgondolkodna rajta, mivel két éve már más dologgal foglalkozik.

A távozás további lehetséges okai

A HVG nem minden iparági forrása mondta azt, hogy Palkovics egy új minisztérium miatt távozik. Voltak, akik arról beszéltek, hogy Palkovics a lemondása előtt energetikai kérdésekben vitában állt Orbán Viktorral, ők azt sem tartják kizártnak, hogy a megújulóenergia-vita, azon belül is konkrétan a szélenergia helyzete miatt állhatott fel a miniszter. Régen is lehetett hallani, hogy a szélenergia-fejlesztéseket személyesen Orbán Viktor ellenzi, és bár az elmúlt hónapokban puhulni látszott a kormány ellenállása, forrásaink szerint maga a miniszterelnök továbbra is ellenzi a propellereket, míg Palkovics nagyon szerette volna a szélenergia fejlesztését.

A miniszter mindeddig a kormány hivatalos álláspontját képviselte szélenergia-ügyben, mely tömören az volt, hogy Magyarország területének nagy része nem annyira szeles, hogy érdemes legyen szélerőművek létesítésébe fektetni. A jelen helyzetben indokolt az energiaforrások diverzifikálása, így a szélerőművek telepítésének engedélyezése is. Ha mégis helyesek ezek a fenti értesülések, akkor tehát Palkovics, kommunikált bármit is nyilvánosan, valójában a szélenergia-fejlesztéseket szorgalmazta volna. Az azonban valószínűsíthető, hogy egy ilyen nézeteltérés nem lett volna elég a lemondásához.

A másik verzió, a külön energetikai minisztérium felállítása viszont Palkovics hatáskörét szűkítené, így elképzelhető, hogy ezt nem volt hajlandó elfogadni a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője. Ez a fordulat a kormánnyal energia-ellátási ügyekben rendszeresen egyeztető HVG forrásokat megdöbbentette, elmondásuk szerint semmi jelét nem látták annak, hogy az energia elkerülne a tárcától, Palkovics lemondásának meg pláne nem. Mondani sem kell, különösen azért furcsa ez az időzítés, mert energiaellátási szempontból rendkívül kockázatos időket élünk.

Nem erősítette meg a kormány
Telex úgy tudja, már a hivatal főosztályvezetőit is értesítették a személyi változásról, a 24.hu pedig arról írt, Palkovics a minisztérium vezetői előtt azzal indokolta távozását, hogy “nem erre szerződött”.

Délután a Miniszterelnökség azt közölte a sajtóhírekre, hogy a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk.

MTA hóhér Palkovics forrás: magyar tudományos mémek tára

Palkovics 2014 óta tagja a kormánynak, akkor a Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkáraként dolgozott, 2018-ban az Innovációs és Technológiai Minisztérium élén folytatta politikai pályafutását, 2022 májusától pedig ennek jogutódját, a Technológiai és Ipari Minisztériumot vezeti.

A miniszter lemondásáról már tavaly januárban is írt a sajtó, akkor a 444 úgy értesült, Orbán Viktor nem fogadta el Palkovics visszavonulását. Most viszont a 24.hu szerint elfogadta lemondását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás