Hirdetés

Az új napelem-pályázatban legfeljebb 5 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást a regisztrációk beérkezésének sorrendjében kaphatják meg a pályázók, és legfeljebb 15160 szerencsés részesülhet belőle.

Január 15. hétfőn délelőtt 10 órakor indul az új állami napelem-támogatási rendszer előregisztrációja – írja a bank360.hu. A pontos dátum azért fontos, mert a pénzt a regisztrációk beérkezésének sorrendjében kaphatják meg a pályázók, és a program kapacitása véges, 15160 pályázó részesülhet belőle legfeljebb.

Az állami napelem-támogatási rendszer az utóbbi pár évben elég komoly hullámvasútra ültette a napelemet (hivatalos nevén: háztartási méretű kiserőművet) telepítőket, nagyokat változott a támogatás, a napelem termelte áram elszámolása is, és ezzel természetesen maga a napelem, mint befektetés megtérülése.

A mostani, új programban legfeljebb 5 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatásra pályázhatnak magánszemélyek, de ezt nem csak magára a napelemes energiatermelő rendszerre lehet fordítani, hanem a megtermelt áramot tároló eszközökre is.
A támogatás a befektetésnek legfeljebb a 66 százalékát fedezheti a kiírás szerint, a maradékot saját zsebből, vagy hitelből kell állni.

Mivel a regisztrációt csak online lehet elindítani a projekt weboldalán, az érdeklődés pedig elég nagy (ami érthető, hiszen több millió forintnyi ingyen pénzt ad az állam), a program zökkenőmentes elindulása informatikai szempontból is komoly kihívás lehet.

Támogatásban részesülők köre

A pályázatra kizárólag azon nagykorú, cselekvőképes természetes személy, vagy gondnoki nyilatkozattal cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezett természetes személy (magánszemély) nyújthat be támogatási kérelmet, aki

— magyar adóazonosító jellel rendelkezik
— a beruházás helyszínével megegyező magyarországi állandó lakóhellyel (kivéve: települési szintű lakcím) rendelkezik
— a beruházással érintett magyarországi lakóingatlanban legalább résztulajdonnal vagy haszonélvezeti joggal, vagy lakáscélú lízingszerződéssel rendelkezik

A pályázat keretén belül a következő ingatlanokra nyújtható be támogatási igény:

— családi házra;
— használati megállapodással rendelkező, osztatlan közös tulajdonban lévő lakóház (ikerház, sorház) elkülöníthető, jogilag és energetikai szempontból önálló egységet képező épületére / épületrészére;
— legfeljebb 6 lakásos társasházi, illetve szövetkezeti ingatlanok részét képező épületrészre / lakásra

Támogatható tevékenységek

Lakossági háztartási méretű kiserőművek (HMKE) telepítése.
Minimum 4, maximum 5 kW teljesítményű inverterrel, minimum 7,5, maximum 10 kWh kapacitású tárolóval.
A napelem panelek teljesítménye az inverter teljesítményének maximum 120%-a lehet.

Egyéb feltételek:

— kizárólag új beruházás támogatható, meglévő rendszer bővítése és/vagy átalakítása és/vagy cseréje nem támogatható;
— a sikeres előregisztrációt követően a beruházást a pályázó saját felelősségére kezdheti meg. Az előregisztrációs kérelem jóváhagyása előtt megkezdett beruházás nem támogatható;
— saját kivitelezés nem támogatható.
Az előregisztrációs kérelem benyújtásának kezdő dátuma: 2024. január 15. Sikeres előregisztrációt követően folyamatosan a keret kimerüléséig.

Nyitókép: depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás