Hirdetés

Tényleg megölik a madarakat a szélturbinák, de ki a nagyobb madárgyilkos?

A szélturbinák miatt aránylag kevés madár pusztul el, úgyhogy át kell gondolni a szélenergia elleni lobbizást a madarak védelmében. Ezen az alapon az autózást, a felhőkarcolókat, az áramhálózatot és a macskákat is be lehetne tiltani. Sőt, a macskákat kéne leginkább, mert azok ötezerszer több maradat gyilkolnak meg évente. Via index.


A macskák a legnagyobb madárpusztítók

Évente 269 millió elpusztult madár és 2 millió tönkretett fészek írható az emberhez kapcsolható tevékenység számlájára csak Kanadában – állította 6 éve egy kanadai jelentés. Mint akkor írtuk az elmúlt négy évben 20 kanadai madárvédelmi szervezet végzett madárpusztulások miatt felmérést, és a mostani dokumentum az első a világban, amely pontos becslésekkel szolgálhat.  Persze ez nem azt jelenti, hogy a kanadaiak mindegyike vadássza a madarakat, hiszen 99 százalékban a kedvencekként tartott vagy, már elvadult macskák a felelősek a madarak pusztulásáért, valamint az, hogy az állatok repülés közben az épületekbe, járművekbe csapódnak, de sok pusztulást okoznak az elektromos távvezetékek és elosztóállomások is– áll az Avian Conservation and Ecology szaklapban megjelent jelentésben.

Naponta több mint egymillió őshonos madarat ölnek meg Ausztráliában a vadon élő és a házimacskák.

A vad macskák 316 millió, a házimacskák pedig 61 millió madarat ölnek meg évente az országban, ezek 99 százaléka őshonos madár ausztrál kutatóknak a Biological Conversation című szaklapban megjelent tanulmánya szerint. Ez az első egész országra kiterjedő kutatás, amely a macskák Ausztrália madárvilágára gyakorolt hatását vizsgálja.

Ausztráliában nemcsak a madarakat gyérítik a macskák, 650 millió gyíkot és kígyót ölnek meg évente.

A cuki kis cicuskák felelős viselkedéstől mentes gazdái miatt tömeges fajpusztítás zajlik Ausztráliában. A kontinensen több millió elvadult házimacska él, a sterilizálásukra és kiirtásukra irányuló törekvések nem hozták meg a várt eredményeket, és minden egyes példány átlagosan 225 hüllővel végez évente.

És hogy az emlősök se maradjanak ki: házi macskáink veszélyeztetik az ürge kolóniákat
Kevesen gondolnák, de napjainkban ürgetelepeink egyik legjelentősebb veszélyeztető forrásai a szabadban vadászó házi macskák. Természetes körülmények között nem a házi macskák a legfontosabb ragadozók az ürgék számára. Az ürge ökológiai szerepétől elválaszthatatlan az, hogy számos emlős és ragadozómadár számára fontos táplálékforrás. A legfontosabbak a kerecsensólyom, a parlagi sas és a róka, de vadásznak rájuk az egerészölyvek, héják és a görények is. Hazánk legjelentősebb ürgekolóniái repterek gyepes élőhelyein élnek, de a kisebb-nagyobb telepek többnyire mégis legeltetett gyepterületeken találják meg életfeltételeiket. Ezek az ürgeélőhelyek általában közel vannak lakott településekhez, szőlőhegyekhez, mezőgazdasági vagy más célú gazdasági telephelyekhez. Ehhez az épített környezethez pedig sajnos hozzá tartoznak a szabadon vagy félvadon tartott házi macskák is. Ez abból a szempontból is fontos, hogy a működő ürgetelepek az emberhez kötődő házi macskák számára is, szinte kivétel nélkül elérhető távolságban helyezkednek el. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy házi macskával a településektől akár több kilométer távolságban is rendszeresen találkozhatunk, még jobban kiemeli a probléma fontosságát.

Kapcsolódó anyagok:

Macskafelmérés Washingtonban

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Beindult a kíméletlen ausztrál macskaháború

Macska gyilok Amerikában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás