Hirdetés

Egy kutató szerint az első esetet észlelték, amikor egy rozmár meghalt madárinfluenzában Norvégia egyik sarkvidéki szigetén. A rozmárt tavaly találták meg a Svalbard-szigetcsoport Hopen szigetén – mondta Christian Lydersen, a Norvég Sarki Intézet munkatársa.

Az állat holttestét tavaly találták meg a Norvégiához tartozó Svalbarg-szigetvilágban. Miután megvizsgálták a rozmárból vett mintákat, egy német laboratórium kimutatta, hogy a halált madárinfluenza okozta. Azonban a minta kis mennyisége miatt azt már nem tudták meghatározni, hogy a H5N1 vagy a H5N8 vírus volt felelős az állat haláláért. Körülbelül hat elhullott rozmárt találtak tavaly a Svalbard-szigeteken, körülbelül 1000 km-re az északi sarktól és félúton Norvégia szárazföldi része és az északi sark között.

A madárinfluenzát alapvetően még mindig az olyan madarak terjesztik, mint a kacsa vagy a liba. Szórványos terjedését azonban az is okozhatja, ha emlősök megeszik a fertőzött madarakat. A rozmárok főleg halakat és kagylókat fogyasztanak, de néha tengeri madarakat is esznek.

Lydersen szerint fontos figyelemmel kísérni a fejleményeket, mivel a rozmárok hajlamosak csoportosulni a nyári hónapokban, amikor a jégfolyam elolvad. Fennáll annak a veszélye is, hogy egy jegesmedve megeszik egy fertőzött rozmár holttestét. Az amerikai hatóságok szerint már megölt egy jegesmedvét Alaszkában. Dél-Amerikában tengeri emlősök ezrei haltak meg madárinfluenza-vírusok következtében az antarktiszi kutatók szerint.

A madárinfluenza 2020 óta egyre nagyobb áldozatokat követel a haszonállatok körében.

Nyitókép: Depositphotos

Kapcsolódó anyagok:

Félmilliós bírságot kapott, mert közel ment egy rozmárhoz a Spitzbergákon

Madárinfluenza tizedeli a vonuló darvakat

Az Antarktiszt is elérte a madárinfluenza

Az eddigi legpusztítóbb madárinfluenza-járvány pusztít Európában

Az újra terjedő madárinfluenza az emberre is veszélyt jelenthet – a WHO aggódik

Egyelőre csak vadmadárnál, de ismét megjelent a madárinfluenza

Először fertőzött meg embert a madárinfluenza H3N8-as típusa

Oroszországban emberre terjedt át az új madárinfluenza

Sikeres volt a madárinfluenza és a Nyugat-nílusi láz vírusának tudományos megfigyelése

A virológus szerint újabb világjárvány fenyeget

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás