Hirdetés

Üzlet és Biodiverzitás különdíjat kapott az E.ON Hungária Csoport a HBLF „Üzleti Élet a Környezetért“ 2011-es pályázatán. A szakmai zsűri madárvédelmi és természetvédelmi beruházásaiért jutalmazta különdíjjal az E.ON-t.

Az E.ON tevékenységének minden területén kiemelten kezeli a környezet védelmének fontosságát. A vállalatcsoport befektetési és fejlesztési politikájának szerves része a természetvédelmi célú beruházás, melyre a vállalat 2010-ben 300 millió forintot fordított.

„Társaságunk mintegy 65 ezer km hosszúságú hazai légvezeték hálózata révén jelentős hatással van a hazai madárállományra. A villamos hálózatok madárbarát kialakítása vállalatunk és a természetvédelmi szervezetek közös érdeke, ezért madárvédelmi megállapodást kötöttünk a természetvédelmi szakmai szervezetekkel és a környezet védelmét felügyelő minisztériummal. Az „Akadálymentes Égbolt” program keretében vállaltuk, hogy áramvezeték-hálózatunkat 2020. január végéig madárbaráttá alakítjuk át.” – mondta a díjátadón Károlyi Zsuzsanna, az E.ON kommunikációs vezetője.

Az „Akadálymentes Égbolt” program célja, hogy egyszerre legyen biztosított a hálózat üzembiztonsága és a madárállomány védelme. Ennek megfelelően az E.ON csak olyan szigeteléseket, műszaki megoldásokat támogat, melyek madárbarátnak tekinthetőek, így például földkábelek alkalmazását szabadvezetékek helyett.

EON kerecsenláda felhelyezéseEON kerecsenláda felhelyezése

A madárvédelmi projektek keretében a villamos- és a természetvédelmi szakemberek együtt végzik a lakossági villamoshálózatra települt gólyák fészkének tartóra helyezését. Ezen túlmenően a nagyfeszültségű tartóoszlopok felső harmadára költőládákat helyeznek ki a védett madarak (kerecsensólyom) számára – mesterséges költőhelyet teremtve ezzel számukra. A projektek megvalósításával az érintett szakaszokon nagy számban csökkentek az egyed elhullások, sőt egyre gyarapodik az ellátási területeken fellelhető madarak száma.

Emellett a vállalat évek óta sikeresen működik együtt a Bakonyi Természettudományi Múzeummal a Kárpát-medencei vörös vércse állomány megőrzésében. A vállalat az állomány visszatelepítése, valamint az elszigetelten élő populációk közötti „fészkelési folyosók” létrehozása érdekében a középfeszültségű elektromos hálózat oszlopaira költőládákat telepített.

EON oszlopszigetelésEON oszlopszigetelés

A munkák tervezése és kivitelezése során szoros az együttműködés a természetvédelmi és madárvédelmi szervezetekkel. Ennek egyik példaértékű eredményeként a Hortobágyi és a Körös-Maros Nemzeti Park az E.ON Hungária csoport támogatásával egyedülálló nagyságrendű támogatást nyert el az Európai Unió strukturális alapjából ahhoz, hogy a védett madarak vonulási útvonalának 95%-át ,,madár-biztonságossá” tegyék, valamint hogy Hortobágy panorámája ismét légvezetékek nélkül tündököljön. A projekt az E.ON együttműködésével és mintegy 185 millió Ft-os fejlesztési hozzájárulásával valósul meg.

„Üzleti Élet a Környezetért” díj

A Károly walesi herceg által 1992-ben alapított Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) 2000-ben alapította az „Üzleti Élet a Környezetért” környezetvédelmi díjat. A díj odaítélésével az alapító a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását, a fenntartható fejlődés gondolatának népszerűsítését, a környezettudatos vállalatirányítás elterjedését, valamint ezzel összefüggésben az éghajlatváltozás elleni fellépést kívánja elősegíteni. A nyertes pályázatok közül kerülnek kiválasztásra azok a projektek, melyek Európai Unió Környezetvédelmi Bizottságának kétévente megrendezett díjáért (European Business Awards for the Environment) versenyeznek 2012-ben.

Kapcsolódó anyagok:

Magyarország leghatékonyabb erőműve

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás