Hirdetés

Miközben a 22 ritkábban kaszált mintaterületen versengtek egymással a fajok, mi megfigyeltük őket. Azonosítottunk a mintaterületeken három jól elkülönülő élőhelyet. A budai hegyvidék lejtőrétjeit, a pesti sík száraz homoki gyepeit és a Duna és patakvölgyek vízközeli nedvesebb rétjeit – írta Bardóczi Sándor főtájépítész.Ezek ott lappanganak a túlkezelt, gyakran tövig kaszált, gyorsan kiégő monokultúrás pázsitok alatt, s ha engedjük őket élni, akkor visszatérnek. Sőt ha értő módon időzítjük a kaszálásukat, akkor hasznos rovarok, gombák, madarak élőhelyeivé varázsolhatók és megjelennek bennük az élővilág királyai és királynői: védett növények és állatok, miközben ingyenes szolgáltatásokat nyújtanak: megkötik a vizet, a port, hűtik a várost.

Az első éves vizsgálatok során
azonosítottunk 23 olyan fajt, ami Budapesten általánosan vethető lenne a gyepekbe (Budapest Universal).
Azonosítottunk 33 olyan fajt, ami kifejezetten a pesti homoki gyepekbe tud virágdíszt csempészni (Pest Arid).
Azonosítottunk 33 olyan fajt, ami a nedvesebb vízparti réteket alkothatja (Budapest Wetland).
És azonosítottunk 29 olyan fajt, ami a budai hegyvidéken érezné jól magát (Buda Hillbilly).

Azaz a program első évében eljutottunk oda, hogy tudjuk, milyen növények magjai alkothatnak egy olyan ideális magkeveréket, amit bárki (kerületi vagy fővárosi, netán állami zöldfelület üzemeltethető, kerttulajdonos) ökológiai kockázatok nélkül elvethet, s azzal jót tesz a városi biodiverzitásnak.

 

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az áruházak polcairól leemelhető egy FŐKERT és Zöld Budapest logóval ellátott Budapest magkeverék. Sőt a budaiak választhatják a Hillbilly-t, a pestiek az Arid-ot, a Vízművek, az FCSM, a KD-Vizig a Wetlandet, és egyébként minden budapesti és agglomerációs lakos az Universalt. Nem németet, nem hollandot, nem angolt. Magyart. Ami itt jól érzi magát, jól fenntartható, kevesebb öntözéssel és kevesebb kaszálással ad virágdíszt, ökotudatosabb az agyonvegyszerezett, agyonöntözött, agyonműtrágyázott pázsitnál.

Szép világ nemde? Nos hogy ez a világ eljöjjön még sokat kell dolgoznunk. De ma például pont ezért jártunk Törökszentmiklóson egy mezőgazdasági magtermesztő üzemben, a PannonBreeding program főhadiszállásán, hogy egyszer ez a világ eljöjjön. Ne csak Angliában, ne csak Hollandiában, ne csak Németországban, hanem Magyarországon is.

A monitoring vizsgálatokat Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatal Tájépítészeti osztály, BKM Zrt. FŐKERT Főigazgatóság, Ökológiai Kutatóközpont, Ökológiai és Botanikai Intézet, Lendület Ökoszisztéma-szolgáltatás Kutatócsoport közösen végezte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás