Hirdetés

Az Országgyűlés megszavazta azt a törvényt, amelynek része a Rákosrendezőn végrehajtandó ingatlanfejlesztés, vagyis az úgynevezett mini-Dubaj-projekt. A szavazati arány 134 igen, 43 nem és 6 tartózkodás volt. A kormánypárti frakciók létszáma 135.

A kormánypárti képviselők tegnap megszavazták a mini-Dubaj-törvényt: az állam eladja a rákosrendezői területet az arab befektetőnek. Lehetőség szerint nem kell majd közbeszerzési eljárásokat lefolytatni, és a projekt megkapja a különféle szabályok alól mentesítő nemzetgazdasági szempontból kiemelt minősítést. 2024 év végéig tart a hulladék elszállítása a területről, a felszín alatti kármentesítés tervezése 2025 őszére várható.

A kormány a húsvéti hosszú hétvége előtt terjesztette be a javaslatot. A törvény szerint a rákosrendezői területet értékesítik a beruházó számára – vagyis a projekt nem állami területen valósul majd meg, az egész ingatlan magánkézbe kerül. Nem mellesleg az államnak minden bizonnyal tetemes bevétele keletkezik az értékesítésből. Ami alighanem jól fog jönni a költségvetésnek.

Nagyon fontos vállalás, hogy a projekt megvalósítása során nem kell majd közbeszerzéseket lefolytatni, sőt az építési és egyéb hatósági szabályozások is csak nagyon korlátozottan lesznek alkalmazhatók, a kormány ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti a projektet.

A vonatkozó magyar jogszabályok által megengedett mértékben és feltételek mellett, a Projekthez kapcsolódó szerződések, programok és megállapodások egyik Fél esetében sem, de különösen Magyarországon nem képezik közbeszerzési, pályázati, versenyeztetési eljárás vagy bármely más, a Megállapodás ratifikációja időpontjában Magyarország vagy az Egyesült Arab Emírségek nemzeti jogszabályaiban meghatározott eljárás tárgyát

– olvasható a törvényben.

A kormány emellett ígéretet tesz arra, hogy – amennyiben lehetséges – a majdani fejlesztések a kedvezményes, 5 százalékos áfával legyenek értékesíthetők.

Az építési minisztérium már fel is mérte a rákosrendezői területen lévő kommunális és egyéb hulladékot:

  • a felszíni hulladéklerakással érintett terület nagysága 126 425 négyzetméter (12,6 hektár),
  • az illegálisan elhelyezett hulladékok teljes becsült mennyisége meghaladja a 190 000 köbmétert.

Utóbbi jelentős része egészségre ártalmas, így az elszállításakor a területen illetéktelenek nem tartózkodhatnak, ezért is volt sürgető a fejlesztendő terület kiürítése. Jelenleg a hulladékmentesítést és a kármentesítést célzó közbeszerzési kiírások összeállítása zajlik. A hulladékmentesítés a tervek szerint idén év végéig tart. A felszín alatti szennyezettség felmérése, illetve a mentesítésre alkalmas műszaki megoldás tervezése azonban csak 2025 szeptemberére fejeződik be. Az építkezés csak a kármentesítés befejezése után kezdődhet meg. Via HVG.

Nyitókép: Száni bin Ahmed az-Zejudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere és Szijjártó Péter aláírják a mini-Dubaj megépítéséről szóló szerződést Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA

A megállapodás többek közt az alábbit tartalmazza: 

  • Rákosrendező állomás területén vegyes célú ingatlanfejlesztés történik.
  • A vonatkozó magyar jogszabályok által megengedett mértékben és feltételek mellett, a Projekthez kapcsolódó szerződések, programok és megállapodások egyik fél esetében sem, de különösen Magyarországon nem képezik közbeszerzési, pályázati, versenyeztetési eljárás vagy bármely más (…) eljárás tárgyát.
  • A projekt megvalósításához szükséges ingatlanokat (fejlesztési területet) az Egyesült Arab Emírségek által a magyar kormány határozatában kiadott előzetes írásbeli hozzájárulásával kijelölt gazdálkodó szervezetnek értékesíti. Ebben az esetben is fennáll az, hogy ha és amennyiben azt a vonatkozó magyar jogszabályok lehetővé teszik, ezt közbeszerzés vagy pályáztatás nélkül kell megtenni, de összhangban a nemzeti jogszabályokkal.
  • A magyar kormány a projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősíti.
  • A magyar kormány a Projekt megvalósításához szükséges állami infrastrukturális fejlesztéseket megvalósítja, és az ehhez szükséges forrást legalább 800 millió euró becsült összeg erejéig biztosítja. Ezek a következők: gyalogos felüljáró, vasút feletti közúti felüljáró, vasúti pálya fejlesztése, a vasúti pálya befedése arra alkalmas módon, hogy felette egy park kialakítható legyen, M1 metró meghosszabbítása, kerékpárút és gyalogút.
  • A reptéri gyorsvasút jövőbeni fejlesztése esetére vállalja a magyar kormány, hogy közvetlen kapcsolatot biztosít a projektben létrehozott vasútállomás és a repülőtér között.

Azt, hogy a kétharmados fideszes többség elfogadta a megállapodást, a párbeszédes Tordai Bence parlamenti hazaárulásnak minősítette tegnap délelőtt – számolt be a Magyar Hang.


Karácsony és Vitézy is kiakadt a mini-Dubaj-törvénytől

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás