Hirdetés
Forrás: atlatszo.hu

Miután hiába kérte az atlatszo.hu az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől, hogy hozza nyilvánosságra a doktori címének eredetét és egyetemi végzettségét homályban tartó főigazgató asszony, Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin szakmai önéletrajzát, keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken.

Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), avagy az országos zöldhatóság főigazgatója, az ország első számú környezetügyi közigazgatási szervezetének vezetője. Az egykori SZDSZ-es politikust tavaly még a szakminiszter is kitüntette „közigazgatási tevékenysége elismeréseként”, miközben az általa vezetett hatóság kritikán aluli működése parlamenti interpellációk tucatját inspirálta, a főigazgatónak pedig még a doktori címe sem valódi, azt egy állovagrend kamuegyetemén szerezte – adta hírül márciusban az atlatszo.hu.

A leleplezést követően meghiúsult az OKTVF főigazgatójának parlamenti számonkérésére tett kísérlet: a kormányoldal összezárt Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin mögött. Pedig nem sikerült eloszlatnia a doktori címének eredetét és az egyetemi végzettségét övező homályt, szakmai életrajzát pedig többszöri kérésre sem hozták nyilvánosságra, mert „nem közérdekű adat”. Az atlatszo.hu kiderítette, hogy Tolnainé környezetmérnöki végzettsége egy továbbképzést takar, és hogy az őt doktorrá avató „egyetem” amerikai székhelyén a Manowar metálzenekar kiadója működik. A rendőri vezetőket is maga mögött tudható álegyetemet működtető lovagrend Magyarországon egy olyan testőrszövetséggel áll szimbiózisban, amely a Belügyminisztérium évtizedes partnere.

A rendőrség a kiszivárogtatók után nyomoz

Jávor Benedek országgyűlési képviselő (PM) is hiába interpellálta a Tolnainét kinevező Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nem mondott igazat, amikor a zöldhatóság vezetőjének hiányos végzettségét firtató kérdésre azt válaszolta Jávornak, hogy a „főfelügyelőségen jogi osztály nincs”. A Jávor blogján közölt irat szerint ez az állítás csak részben igaz, hiszen amint a dokumentumon is szerepel, ”Jogi, Termékdíj és Felügyeleti Főosztály” korábban igenis létezett a hatóságnál, ráadásul ezt főosztályt Jávor információi szerint akkoriban Tolnai Jánosné Szatmári Katalin irányította, megbízott főosztályvezetőként. Jávor szerint Fazekas további állításainak a valóságtartalma is kétségbe vonható: például az is, hogy Tolnainé főigazgatói kinevezése óta nem indult volna munkaügyi per a hatóságnál.

A zöldhatóság vezetőjének ügyében a rendőrség is nyomoz, de nem az állítólagos visszaélések után, hanem rágalmazás vétségének gyanúja miatt. A nyomozati munka részeként a Tolnainé végzettségének hiányát kifogásoló parlamenti képviselőt is beidézték a rendőrségre, a hatóság azt szerette volna megtudni Jávor Benedektől, hogy kitől kapta a „postaládájába befújt” fenti levelet, illetve ki töltötte azt fel a képviselő blogjára. Jávor a forrásvédelemre való hivatkozással nem fedte fel informátorát. A zöldhatóság viselt ügyeit szintén cikket közlő HVG újságíróját, Szabó Gábort is megkereste a rendőrség az ügyben, ő akkor azt válaszolta a megkeresésre hogy „szó sincs rágalmazásról, nyilvánvalóan minden igaz, ami a levélben áll, de sajnos nem tudom megmondani, honnan került az e-mail hozzám”.

Bepereltük a zöldhatóságot az önéletrajzért

Miután több ízben is hiába kérte az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől (OKTVF), hogy hozza nyilvánosságra a doktori címének eredetét és egyetemi végzettségét homályban tartó főigazgató asszony szakmai önéletrajzát, az Átlátszó keresetet nyújtott be a Fővárosi Törvényszéken. Úgy gondoljuk, hogy a közigazgatás egyik csúcsszerveként működő zöldhatóság egyszemélyi szakmai vezetőjének önéletrajza a közfeladata ellátásával szorosan összefügg, hiszen a közfeladat gyakorlására való jogi és szakmai alkalmassága ennek alapján ítélhető meg.

Az atlatszo.hu keresetlevele innen letölthető (PDF)

Kapcsolódó anyagok:

OKTVF-botrány: ombudsmani vizsgálatot kér a PM

A Fidesz továbbra is védi a zöldhatóság vezetőjét

Tolnainé leváltását követeli a Jobbik

Zöldhatósági anomáliák – piaci iszonyok

Alkalmatlan miniszter? Jávor-Fazekas parlamenti csörte

Rémálom a zöldhatóságnál. Tolnainé, negyedik menet

Rémálom a zöldhatóságnál III. És így tovább a csillagokig…

Rémálom a zöldhatóságnál II.

Áldoktor vezeti az országos zöldhatóságot

Mi folyik a környezetvédelmi főhatóságnál?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás