Hirdetés

Amit tavasszal még csak sejteni lehetett, az mára biztosnak látszik: gyakorlatilag egyetlen, erősen kormány(fő)közeli szereplőt engedhet be a kormány a szélenergia-piacra. Újabb megerősítése ez a kormány energiapolitikai prioritásainak: az orosz atom és az orosz gáz – szó szerint – minden áron való erőltetése, majd 15 évnyi szélerőmű-tilalom után tessék-lássék engedélyezése az egyik legtisztább zöld energiának, kiskapukkal és monopóliummal az Orbán-családnak.

Magyar szélenergia-piaci fejlemények: Újabb megerősítése ez a kormány energiapolitikai prioritásainak.

Amit tavasszal még csak sejteni lehetett, az mára biztosnak látszik: gyakorlatilag egyetlen, erősen kormány(fő)közeli szereplőt engedhet be a kormány a szélenergia-piacra. Hogy pontosan mikor épül végre új kapacitás, azt továbbra sem tudjuk. Másfél évtizedes tiltás után továbbra is halogatják a létfontosságú szélenergiás bővítést, de annyit azért rögzítettek, hogy Tiborcz István köreinek biztosítják a bizniszt. Lényegében ez derül ki a Telex friss cikke alapján az Energiahivatal adatbázisából.
Magyarországon 2010 óta nem adtak ki egyetlen új szélerőmű-építési engedélyt sem. 2022 tavaszán, reagálva a háború miatt megváltozott energiapiaci helyzetre, beígérték, hogy „azonnal” feloldják az értelmetlen és megmagyarázhatatlan szélerőmű-építési tilalmat. Végül a Nemzeti Energia- és Klímaterv frissített változatában 2030-ig a jelenlegi, elenyésző szélenergia-kapacitás (330 megawatt) 1000 megawattra történő bővítését vállalták, noha minden épkézláb energiastratégia szerint ennek kb. a három-négyszerese lenne szükséges és lehetséges.

Az elmúlt hónapokban energiaügyi minisztertől megtudhattuk továbbá, hogy még jó pár évig nem fognak új szélerőművek épülni az országban, valamint, hogy nem engedik szélerőművekkel elcsúfítani a magyar tájat (Szijjártó Péter külügyminiszter szíves közlése), és most legújabban azt is, hogy az egyetlen betáplálási pontra koncentrált, 670 megawattos kapacitásbővítés főként Tiborcz István üzlete lesz.
Újabb megerősítése ez a kormány energiapolitikai prioritásainak: az orosz atom és az orosz gáz – szó szerint – minden áron való erőltetése, majd 15 évnyi szélerőmű-tilalom után tessék-lássék engedélyezése az egyik legtisztább zöld energiának, kiskapukkal és monopóliummal az Orbán családnak- írta Tordai Bence, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője Facebook-bejegyzésében.

Nyitókép: Orbán Viktor és Tiborcz István pálinkázik. forrás: Orbán Viktor Facebook

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás