Hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés április 24-én döntött arról, hogy létrehozza a Budapesti Klímaügynökséget azzal a céllal, hogy a budapesti lakásállomány energetikai korszerűsítését minden lehetséges eszközzel támogassa.

A városoknak jelentős szerepük van a klímavédelemben, hiszen egyre több ember lakik városokban, ami növeli a városok széndioxid-kibocsátását. Így mára az üvegházhatású gázok háromnegyede városi eredetű, melyet főként az elavult épületek és korszerűtlen fűtési rendszerek okoznak. A magyarországi lakóingatlanok kétharmada 1980 előtt épült és elavult, rossz energetikai állapotban van. Az országos adatok alapján a lakóépületek 56%-a az elvárható színvonalú („CC” besorolású energetikai tanúsítvánnyal rendelkező) épületeknél   legalább kétszer, de inkább háromszor több energiát fogyaszt el. Ezért pl. Budapesten az összes kibocsátás 36% a lakossághoz, ezen belül a fűtéshez köthető, amely a levegőminőség szempontjából is komoly szennyező forrás.

A Budapesti Klímaügynökség létrehozásával Budapest megteremti azt a tudományos és szakmai platformot, ahol az Európai uniós támogatások célzottan a lakossági érdekeket szolgálják és hatékonyan támogatják az ingatlanok korszerűsítését a fővárosban.

Az új intézmény vezetésére Ámon Ada, nemzetközileg is elismert energiapolitikai szakértő kapott megbízást. Ámon Ada széleskörű tapasztalattal rendelkezik a klíma- és energiapolitika terén, és elkötelezett a fenntartható fejlődés és az energiahatékonyság iránt.

A Budapesti Klímaügynökség nemcsak konkrét lakossági energiahatékonysági programokat fog lebonyolítani, hanem kiemelt szerepet kap az általános energiatudatosság előmozdításában és a lakosság tájékoztatásában. Emellett jogi, műszaki és pénzügyi szempontok összehangolásával nyújt segítséget.

A Budapesti Klímaügynökség létrehozásával Budapest Főváros újabb lépést tesz a klímasemlegesség elérése érdekében, és hathatós segítséget nyújt a családoknak energetikai beruházási döntéseikhez.

Ámon Ada, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója Fotó: Merész Márton

Ámon Ada három évtizedes pályafutása alatt vezető szerepet töltött be a klíma- és energiapolitikai diskurzus alakításában Magyarországon és az Európai Unióban.

2019-ben Karácsony Gergely felkérésére a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója lett, majd a Városházán felépítette az újonnan létrehozott Klíma- és Környezetügyi Főosztályt. Az általa vezetett főosztály menedzseli többek között a legtöbb közvetlen uniós finanszírozású zöld projektet. Ezek a városi klímaügy és környezetvédelem szerteágazó területeit célozzák: épületenergetika, energiahatékonyság, megújuló energiák városi alkalmazása és integrálása, klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, levegőminőség javítása, fenntartható mobilitás támogatása, egészséges és klímabarát táplálkozás.

Ezt megelőzően az E3G (Third Generation Environmentalism) vezető munkatársa volt, mely a globális think-tank ranglistán mindig az első öt leghatásosabb zöld szakpolitikai „lobbi” szervezet között szerepel. Itt európai szintű energiahatékonyság politikával foglalkozott, illetve hozzá tartozott közép-kelet-európai projektek kidolgozása, fejlesztése és felügyelte.

Nemzetközi pályafutása előtt, közel 20 éven át a budapesti agytröszt, az Energiaklub vezetője volt, mely szervezetnek elévülhetetlen érdemei vannak a hazai energia- és klímapolitikákhoz kapcsolódó háttéranyagok létrehozásában és szakpolitikai viták generálásában. Az Energiaklub állt a 2001-ben Németország után elsőként megszületett megújuló energia átvételt preferáló szabályozás hátterében, és hozta létre a Magyar Energiahatékonysági Intézetet, ami az iparág máig meghatározó innovatív hangadója.

Ada a Forbes (2015) szerint Magyarország egyik legbefolyásosabb nője, és 2020-ban ő volt az egyike az Európai Bizottság által kiosztott Nők az Energiában (Women in Energy) díj három nyertesének.

Nyitókép: dunai árvíz Budapesten az MTA székház előtt 2013 Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás