Hirdetés
greenfo/MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ma bejelentette, hogy megnőtt bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázata fukusimai erőmű térségében élők körében. Az erőműben két évvel ezelőtt egy földrengést követő, 19 ezer halálos áldozatot követelő szökőár komoly károsodásokat okozott. A radioaktív sugárzás miatt 160 ezer környékbelinek kellett elhagynia lakóhelyét.

Ez volt a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa a csernobili atomreaktorban 1986-ban bekövetkezett robbanás óta.

A WHO közegészségügyi és környezetvédelmi igazgatója, Maria Neira szerint azok körében, akik a fukusimai erőműből származó radioaktív sugárzástól szennyezett térségben élnek, magasabb rákkockázatot mutattak ki. A legszennyezettebb területeken várhatóan 70 százalékkal nőhet a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázata a sugárzásnak kitett lányok körében. Neira szerint a pajzsmirigy különösen érzékeny a radioaktív sugárzásra, a gyerekek pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A jelentés szerint a legszennyezettebb területeken élő fiúk felnőtt élete során 7 százalékkal nő a leukémia kialakulásának kockázata. A lányoknál hasonló, 6 százalékos emelkedés várható a mellrák kockázatában. A szigetország belső térségében élő lakosság egészségügyi kockázatát a WHO általánosságban alacsonynak minősítette, de azt is megjegyezték, hogy a katasztrófaelhárításban dolgozóknál ugyancsak megnőtt az egészségromlás esélye. A nemzetközi szakértők véleménye nyomán készült kétszáz oldalas jelentés hangsúlyozta, hogy Japánon kívül nem várható az egészségügyi kockázat érzékelhető növekedése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás