Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Egy most elkészült jelentés szerint döntően az USA és Oroszország miatt rengeteg a szemét az űrben. Dobogós még Kína, a 4. Franciaország.

A becslések szerint több mint 100 millióra tehető azoknak az űreszközöknek a darabjai, amelyek az űrszemét jelentős részét adják. A szakemberek már korábban is figyelmeztetést adtak ki az egyre csak sokasodó objektumok miatt, amelyek már asztronautákra is veszélyt jelentenek.

Nem véletlen, hogy a nemzetállamok különféle módszerek révén igyekeznek megszabadulni tőle. Japán például egy hosszú, mágneses zsinór segítségével gyűjtené be a letört, leesett részeket, az oroszok pedig egy Földről vezérelt ágyúval semmítenék meg azokat, illetve egy háló is készült már erre a célra.

A téma azért került most elő, mert azt eddig nem igazán lehetett tudni, hogy elsősorban kik a felelősek a felettünk keringő, a becslések szerint mintegy 7500 tonna hulladékért. Egy új jelentés azonban kiderítette, főleg az Egyesült Államok, Kína, valamint Oroszország okolható érte. Rajtuk kívül a franciák is sokat tettek azért, hogy szeméttel legyen tele az űr. (A nemzetállamok melletti számok csak a nagyobb objektumok darabjait jelölik, de ennél természetesen sokkal több van, hiszen az apró részeket nem számolták vele.)

©

A történetnek ezzel azonban még nincs vége. A fontos országok mindeddig ugyanis titkolták az információkat a használaton kívüli műholdakról, azok darabjairól, ami azért is veszélyes, mert az űrbe készülő cégeknek így nem volt tudomásuk, mivel szembesülhetnek odafent.
Az Európai Űrügynökség ezért is hangoztatta, hogy "időzített bomba" a sok az űrszemét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás