Hirdetés
Forrás: index.hu

A káros anyagokkal szennyezett tamponok különösen veszélyesek, mivel közvetlenül érintkeznek olyan testterülettel, ahol könnyebb a felszívódás. Egy új kutatás szerint többféle tamponmárkában mérgező fémeket találtak, amelyek a nőket a potenciálisan halálos egészségügyi állapotok nagyobb kockázatának tehetik ki.
Sky News számolt be arról, hogy a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói 14 különböző márka 30 tamponját vizsgálták meg, és mindegyik típusban megtalálták mind a 16 tesztelt fémet. A találatok között volt többek között arzén, ólom, higany, nikkel, réz és vas.

A fémek szintje attól függően változott, hogy a tamponokat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban vagy az EU-ban árulták-e, hogy organikusak voltak-e vagy sem, és hogy márkás vagy szupermarketvonalakról volt-e szó.

A tanulmány szerint az Egyesült Államokban a nők 52 – 86 százaléka használ tampont a menstruációja alatt. Ezek különösen veszélyesek, ha káros anyagokkal szennyezettek, mivel közvetlenül érintkeznek a vaginával, ahol könnyebb a felszívódásuk.

A felszívódásuk bizonyítottan növeli a demencia, a rák, a meddőség és a cukorbetegség kockázatát – problémákat okozva a májban, a vesékben és az agyban, valamint a szív- és érrendszerben, az idegrendszerben és az endokrin rendszerben.

Jenni Shearston, a tanulmány vezető szerzője elmondta:

A tamponokban lévő vegyi anyagok mérésére eddig nagyon kevés kutatás készült. Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely a tamponokban lévő fémeket méri. Aggasztó, hogy az összes általunk vizsgált fém koncentrációját megtaláltuk, beleértve az olyan mérgező fémeket is, mint az arzén és az ólom.

A tanulmány szerint a biotamponokban magasabb arzéntartalmat, míg a nem bio tamponokban több ólmot találtak.

A fémek különböző módon kerülhetnek a tamponokba – a pamut szennyezett vizet, levegőt vagy talajt szív fel, vagy a gyártók szándékosan adnak hozzá pigmentként. A kutatók figyelmeztettek, hogy a vizsgált fémek minimális mennyiségének felszívódása sem biztonságos,.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás