Hirdetés

A múlt héten Kanada felkerült azoknak az országoknak az egyre növekvő listájára, amelyek vállalták a szénalapú energiatermelés kivezetését. 20 év óta először tavaly csökkent a szén iránti globális kereslet. Ez jelezhet egy új, alacsonyabb szén-igényű energiakorszakot, de lehet csak egy visszaesés is a rendkívül szennyező fűtőanyag hosszútávú dominanciájában.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szerint a szén iránti kereslet eddigi felfelé ívelő trendjének lefele fordulása egy „elhajlási pont” a világgazdaság számára. Az 1990-es évek óta, a szénhasználat együtt szárnyalt az ázsiai fejlődő ország gazdaságaival, legfőkébb Kínával és a kisebb mértékben Indiával. 2015-re a szén már 41 százaléknyi részt biztosított a világ elektromosenergia-termelésében. A szénből élő cégek élvezték a reneszánszot, míg a világ a következményeitől; az üvegházgázoktól, és a főbb városok elképesztően rossz levegőminőségétől szenvedett. Ezek a tényezők, kombinálódva a földgáz megállíthatatlannak tűnő előretörésével – amit a rétegrepesztéses bányászat (fracking) forradalma hozott el -, együtt vezettek a szén mostani helyzetéhez.

A fejlődő országok egyre nagyobb számban fordulnak a szigorítások és büntetések felé, és kezdenek a szénre épülő energiatermelés kivezetésébe. Ígérete szerint a brit kormány 2025-ig kivezeti a szén használatát. Hasonló tervei vannak – bár eltérő kifutási időkkel – Franciaországnak, Hollandiának, Ausztriának, Dániának és Németországnak is. Kanada úgy tervezi, hogy 2030-ra már nem lesz szén-alapú energiatermelés az országban, a keletkező űrt pedig megújulókal és más fenntartható energiatermelési megoldásokkal töltenék fel. Ahogy Kathleen McKenna környezetvédelmi miniszter a Guardiannak elmondta „Ha a hagyományos szénenergiát kivesszük az energiamixünkből, és más, tisztább technológiákkal helyettesítjük, azzal jelentősen csökkentjük üvegházgáz-kibocsátásunkat, javítunk az egészségi helyezetünkön és az eljövendő nemzedékek is profitálnak belőle.” Kína példáján látszik leginkább, hogy mennyire forgandó lehet a szén szerencséje. A Nemzetközi Energia Ügynökség szerint az országban 2014-ben megtorpant a szén iránti kereslet, becslések szerint tavaly 3 százalékkal csökkent is. Az addig elképesztően növekvő kínai adatok visszaesése csak az egyik ok, de a kormányzati politika alakulása is döntő szerepet játszott. Ilyen volt a megújulókhoz kapcsolódó befektetések ösztönzése és a szénhasználat csökkentése, hogy a legrosszabb fajta szennyezést feltartóztassák. Ezek ellenére Kína esete még mindig szokatlan. A világ kevésbé iparosodott, legfőképp ázsiai gazdaságai épphogy inkább növelnék szén használatuk mértékét, mint hogy Kína példáját kövessék. Így kockáztatva egy kialakuló törésvonalat a fejlett és fejlődő országok között, mert míg előbbiek megszüntetik a legszennyezőbb fosszilisenergia-alapú egységeket, addig utóbbbiak beindítják őket.

szénerőmű USAszénerőmű USA

IEA előrejelzések szerint az évtized végére; leginkább az indiai növekedés és Dél-Kelet Ázsia által vezetve a globális szénkereslet visszaugrik a 2014-es szintre. Ez több mint elég lehet az Európában, Észak-Amerikában és Kínában tapasztalt csökkenő kereslet ellensúlyozására. Ami még számításba vehető, hogy a kormányok valóban ragaszkodnak-e a párizsi egyezménnyel tett vállalásaikhoz a globális felmelegedés megakadályozására, és hogy a szegényebb országok számára adódnak-e olyan befektetési lehetőségek, amikkel tovább léphetnek az ártalmas széntől. Simon Bullock a Föld barátai (Friends of the Earth) szervezetének klímaharcosa szerint „Mintha csak a vezetékesről rögtön mobiltelefonra váltanánk, a fejlődő országok ugyanúgy hátrahagyhatják a szenet és a gázt és átválthatnak egyenesen a megújulókra. A fő buktatók továbbra is a nyílt beruházások és technológiák maradnak. A szén egyetlen igazi költsége a kitermelő munkaerő. Ezért lenne szükség egy olyan világszíntű megújulóenergia-alapra, ami a fejlődő országoknak nyújt segítséget, hogy egyetlen ugrással áttérhessenek a szénről a megújulókra.

” A szén által okozott problémák, a klímaváltozás és a légszennyezés ellenére; a fejlődő és fejlett országokban egyaránt erős jövőt jósol a szénnek a Szén Világszövetség (WCA). Ahogy a szervezet vezére, Benjamin Sporton elmondta „A fejlett országok még évtizedekig használni fogják, a fejlődők pedig növelik a szénhasználat arányát. Vannak olyan új, magas hatékonyságú technológiák, amik csökkentik a kibocsátást, valamint folyamatban lévő fejlesztések a szén-dioxid megkötésére és tárolására. A szén megbízható üzemanyag.” A következő évek egyik legvizsgáltabb szénpiaca az amerikai lesz, miután a választott elnök Donald Trump többször is megesküdött, hogy feléleszti a szénipart. Ám lehet, hogy Trump a gazdaság realitásai ellen harcol.

Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség ügyvezetője szerint „Kezd a szén alól kicsúszni a talaj, mert elveszti a versenyképességét. Az USA-ban olcsóbb a gáz, mint a szén. A gáz még évtizedekig nagyon gazdaságos opció maradhatna, hacsak az új kormányzati elvek és új adóintézkedések meg nem változtatják ezt az egyensúlyt.” Ezek az intézkedések drágák, amelyek költségeit a fogyasztók és adófizetők állnák. Ám a változó gazdasági helyzet, és a fracking terjedése is megakadályozhatja az USA-t abban, hogy visszatérjen a régi idők szén királyságához.

Kapcsolódó anyagok:

ÚJ Delhi egy gázkamra. India a világ legszennyezettebb országa

Kína leállítja befejezetlen szénerőművei továbbépítését

A szénerőművek korszerűsítésével évi 20 000 emberhalál előzhető meg

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás