Hirdetés

Ezekben a hetekben véglegesítik a Városligetbe tervezett öt új múzeumépület mestertervét. Az elképzelés szerint öt éven belül a Városliget egy teljesen megújult közpark lesz, Budapest egyik fő turisztikai vonzereje. A Mutyipoliban az győz, aki elsőnként építi be plázákkal, hotelekkel és bevásárlóközpontokkal a Városligetet.

Az itt létesítendő múzeumi negyed Baán László miniszteri biztos szerint évi egy-másfél millióval több turistát vonzhat Budapestre, ezzel a magyar főváros felvehetné a versenyt Béccsel és Prágával.  A Múzeumliget projektnek sok kritikusa van: a múzeumi koncentráció ideáját és a ligeti helyszínválasztást is többen bírálják. Vannak, akik a Városliget zöldfelületeiért, mások inkább a városfejlesztés átgondolatlansága miatt aggódnak, miközben még nem tudni, honnan lesz pénz a most 150 milliárdosra becsült gigaberuházásra, és az miből térülne meg pontosan.

Most úgy tűnik van politikai akarat a talán legnagyobb jelenkori nemzeti reprezentációs építkezésre, és ezzel együtt a Városliget alapvető átalakítására. A mostani elképzelés szerint 2018-ra egy teljesen új Liget jönne létre, az átadóünnepség vízióiban bizonyára ott vannak a nemzeti színű szalagot átvágó, éppen újabb választási győzelemre készülő fideszes pártvezetők is.

ILYEN LESZ ÖT ÉV MÚLVA A VÁROSLIGET >>>

A Műegyetem néhány építészhallgatója vicces társasjátékkal reagált a projektre: a Mutyipoliban a Capitaly és a Monopoly mintájára az a játékos győz, aki a többieket agyonszívatva, az adóhivatalt kikerülve, a civil tiltakozókat félresöpörve, az építési szakhatóságot, az önkormányzatot és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt megkenve elsőnként építi be plázákkal, hotelekkel és bevásárlóközpontokkal a Városliget területét.  A Műegyetem építészmérnöki Karának alkotóhetére elkészített Mutyipoly ténylegesen játszható, és az alkotók szerint „több órás szórakozást nyújthat családoknak, baráti társaságoknak”. A társasjáték pdf-ben is letölthető az Építész Szakkollégium honlapjáról és szabadon kinyomtatható.  (A Mutyipoly készítői: Kovács Viktória, Poór Veronika, Sarbak Klára, Smiló Dávid, Szőke Bernadett, Tamás László, Tardos Margaréta, Tóth Réka, Vigh Ágnes.)

Kapcsolódó anyagok:

A Múzeum Liget egyik nyertesének kételyei

Múzeumnegyed és diskurzus a beruházásokról

A MUT állásfoglalása a Városliget beépítése ellen

Jön az évszázad antizöld építkezése

Féltik az urbanisták a Városligetet

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás