Hirdetés

Mintha a Liget Budapest projekt valósult volna meg Párizs Városligetében, a Bois de Boulogne-ban, ahol zseniális kortárs művészeti múzeumot építettek a parkba. Persze itt sem az ősfák helyére.

Alig van vitatottabb beruházás a készülő Liget Budapestnél, amely öt új múzeum felépítését irányozza elő a Városligetben. Most elkészült egy nyugati példa, amely irányadó lehet, hogyan kell és érdemes egy ilyen projektet lebonyolítani.

Párizs legkedveltebb parkja a Bois de Boulogne, egy nagy, ősfás zöldterület, amely legalább nyolcszor akkora, mint a mi Városligetünk. Arányosan azonban a beépített részei is nagyobbak, van a területén két lóversenypálya, egy teniszközpont és egy elég nagy területű vidámpark, amelyet az elmúlt években hoztak rendbe, miután korábban meglehetősen lepusztult állapotba került. Ennek szélén épült fel a divatcég Louis Vuitton alapítványának új kiállítóhelye a világ egyik legismertebb sztárépítésze, Frank Gehry tervei szerint. Az új múzeum október 27-én nyílt meg, és az alapítvánnyal kötött megállapodás szerint 55 év múlva teljes gyűjteményével együtt köztulajdonba kerül – ez volt a feltétele annak, hogy a Louis Vuitton egy kiemelten értékes városi telken építkezhetett.

Ahogy Budapesten, Párizsban is rengetegen ellenezték az új múzeum felépítését, komoly lakossági tiltakozás szerveződött ellene, és végül a Nemzetgyűlés döntésével kellett zöld utat biztosítani a beruházásnak. Pedig – ahogy a tervek szerint Budapesten is – a Bois de Boulogne zöldterülete sem csökkent, és a park ősfáit sem vágták ki. A múzeum egy lebetonozott, elhanyagolt tekepálya helyére került.

Frank Gehry a világ egyik legarrogánsabb embere, aki legutóbb egy sajtótájékoztatón feltartott mutatóujjal válaszolt az újságírónak, aki kekeckedő kérdést próbált feltenni neki. Ez a rémes viselkedésű, beképzelt öregember azonban mégiscsak egy élő géniusz, aki 1997-ben a bilbaói Guggenheim Múzeummal a világ kulturális építészetének új korszakát indította el. Gehry most is nagyszerűt alkotott, a képeket itt és itt érdemes végigkattingatni, többet érnek minden elemzésnél. A park fái fölött úszó fehér vitorlák erdeje Párizs egyik kihagyhatatlan látnivalója lesz. Viszont a párizsi történetnek van egy Budapest számára is fontos tanulsága. Ha ennyire érzékeny helyen hozunk létre új épületet, ott a helyszínválasztás megköveteli a legmagasabb építészeti minőséget. A zsenialitásnál kevesebb nem elég- írta a válasz.hu.

Sajnos az "Orbaán" városliget projekt sok tekintetben nem összemérhető ezzel.
Témával kapcsolatos cikkeink >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás