Hirdetés

A forráshiányos magyar önkormányzatok legnagyobb problémája a klímavédelem terén megfelelően szakképzett szakemberek, valamint az ehhez tartozó szaktudás hiánya – derült ki az Energiaklub által készített felmérésből, amely egy új projekt megalapozásához készült. Az Energiaklub vezetésével tervezett DELIVER projekt az Európai Unió H2020-as pályázatán indul horvát, román, olasz, belga és spanyol partnerekkel együttműködésben.

Az Energiaklub elkötelezett a helyi szintű klímavédelem támogatásában és a 2020 tavaszán végzett gyorstesztünk alapján erre van is igény: felmérést végeztünk az önkormányzatok körében Magyarországon és néhány EU-s országban annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen problémákkal szembesülnek az önkormányzatok a klímavédelmi stratégiájuk végrehajtása során. A felmérést 29 magyar önkormányzat töltötte ki, és további 37 pedig Romániából, Horvátországból és Spanyolországból. Most a magyar eredményeket mutatjuk be, de a problémák rendkívül hasonlóak a többi vizsgált országban is.

A kitöltő magyar önkormányzatok csak egyharmada rendelkezik valamilyen klímavédelmi dokumentummal, ám szinte mindenki tervez ezzel a problémával stratégiai szinten foglalkozni. A speciálisan magyar fejlesztésű klímavédelmi dokumentumon, a Klímastratégián jelenleg is sokan dolgoznak, ami nem véletlen, hiszen a kormány tavaly nyáron komoly uniós pénzeket osztott szét a pályázó, jellemzően nagyvárosi önkormányzatok között, hogy előállítsák ezt a dokumentumot és lakossági szemléletformálási akciókat hajtsanak végre.

A stratégiával rendelkező önkormányzatok szinte mindegyike inkább rosszul áll a megvalósítás terén. Legjobban a SEAP-pal, a Fenntartható Energia Akciótervvel állnak (melyek 2020-ig bezárólag terveztek kibocsátás-csökkentési intézkedéseket és a módszertana már túlhaladott a fokozódó klímacélok és az alkalmazkodás szükségessége miatt).

Folytatás az Energiaklub honlapján:  SEAP és SECAP


Józsefváros Önkormányzata az éghajlatváltozás mérséklésére és hatásainak kezelésére Zöld8 néven átfogó projektet indított, amelynek keretében klímastratégiát készítenek, melybe bárki bekapcsolódhat, és amelyhez szemléletformáló tevékenység is indul. A ZÖLD8 Józsefvárosi klímastratégiáról szólt korábbi podcastunk

Részvételi demokrácia zöldben – mi is az a budapesti klímastratégia közösségi gyűlés
Fontos klímastratégiai kérdéseket kezdett el megvitatni 50 véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár szeptember 12-13-án a Főpolgármesteri Hivatal udvarán megrendezett első budapesti közösségi gyűlésen. De mi is ennek a Magyarországon még gyerekcipőben járó (nem nemzeti ál konzultációs, hanem valódi) részvételi demokráciának a lényege? Kiderül podcastunkból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás