Hirdetés

A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál – mondta el Illés Zoltán államtitkár, aki szerint veszély ebben a pillanatban nincs.

A várható legnagyobb vízszinthez képest is jóval magasabbak a gátak, töltések az almásfüzitői vörösiszap-tározónál – mondta el Illés Zoltán. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a helyszínen tájékozódott a helyzetről. Az államtitkár szombat estig 24 órás ügyeletet rendelt el a tározónál. 

"Abban biztos vagyok, hogy az egy nagyon helytelen döntés volt évtizedekkel ezelőtt, a kommunista-szocialista rendszerben, hogy egy vörösiszap-tározót a Duna partjára tettek" – mondta a kormany.hu-ra  kitett videón Illés Zoltán, amikor az almásfüzitői vörösiszap-tározónál járt. Az államtitkár ugyanakkor azt mondta: a gátakat megvizsgálva megállapították, hogy a legnagyobb vízszinthez képest is sokkal magasabbak, tehát "az a veszély nem áll fenn, hogy a Duna meghágná a gátakat, azaz a területre bejönne a víz".  A gátak állákonyságával kapcsolatban hozzátette: "itt olyan irdatlan méretekről van szó", amelyek alapján "bizton állíthatja", hogy nem tudja megmozgatni úgy a gátakat a víz, hogy bármifajta gondot okozna.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás