Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Próbálja ki a madarak Shazamját: ez az app hangról felismeri őket – csicsergésük alapján segít azonosítani a madarakat. Jó szolgálatot tehet egy kellemes kirándulás során.

A Cornell ornitológiai laboratóriumban készült Merlin Bird ID ingyenes mobilalkalmazás egyik továbbfejlesztett része Shazam-szerű funkciókkal egészítette ki az app tudását. (A Shazam egy főként okostelefonokra kifejlesztett alkalmazás, amelynek lényege, hogy felismeri a zeneszámokat „hallás után”, azaz mintha az ember füle volna. Az alkalmazást bekapcsolva a telefon környezetében szóló zeneszámot azonosítja, és megadja annak címét és előadóját.)

A letöltése után regisztrálnunk kell e-mail címünkkel, s utána már használhatjuk is az alkalmazást, akár androidos telefonon, akár iPhone-on. Először le kell töltenünk egy „madárcsomagot” a mobilunkra, az alkalmazás ajánl is majd ilyet a helyzetünk alapján, amelynek megismerését természetesen engedélyeznünk kell.

Még nem készültünk el, a madárhangok azonosításához ugyanis még a Sound ID fájlt is le kell töltenünk, majd azt is engedélyezni kell, hogy az alkalmazás hangfelvételt készítsen.

A továbbiakban ha madárdalt hallunk, csak nyomjuk meg a felvétel gombot, és az app szinte azonnal elárulja, „kiről” is van szó, sőt a madár pár jellemzőjét is feltünteti, így megismerhetjük a madár élőhelyét, táplálékait stb. Az alkalmazás mögött bújó mesterséges intelligencia nem csupán hangok, hanem képek alapján is azonosítja a madarakat. Említést érdemel még az alkalmazás Explore Birds funkciója, amelyik megmutatja az összes olyan madarat, amelyik a közelünkben lehet az adott napon.

Hangfelismerés ugyan nincs benne, de így is hatékonyan segíti a madarak felismerését – és sok érdekességgel szolgál a magyar fejlesztésű Madárhatározó app, azt is érdemes kipróbálni.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás