Hirdetés

Az Alkotmánybíróságban Pokol Béla és Stumpf István sem értett egyet a döntéssel, a Greenpeace és a kishantosi biogazdaság viszont az Európai Bíróságra megy az igazáért. A Földművelésügyi Minisztérium elégedett az Ab döntésével.

A Greenpeace Magyarország segítségével az Európai Bírósághoz fordul a kishantosi biogazdaság, ugyanis nem ért egyet az Alkotmánybíróság (Ab) tegnapi döntésével.  A Fővárosi Törvényszék még október elején megállapította, hogy az NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az Alaptörvénybe és az ENSZ Korrupció elleni egyezményébe ütköznek, és a rendelkezések visszamenőleges hatályú megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól. A Fővárosi Törvényszék megállapítása összhangban volt az alapvető jogok és a jövő nemzedékek biztosainak korábbi kijelentéseivel is, miszerint Kishantost alkotmányos szintű védelem illeti meg.  Az Alkotmánybíróság 2. öttagú tanácsa keddi ülésén azonban megalapozatlannak találta a Fővárosi Törvényszék indítványát és nem semmisítette meg a földalapról szóló törvényt. Az igazságügyi miniszter korábban állásfoglalásában többek között felhívta a bírák figyelmét az érintett rendelkezések „gazdasági jelentőségére”.

Ugyanakkor nem volt egységes az öttagú alkotmánybírósági tanács véleménye a döntést illetően: két alkotmánybíró is nyilvános ellenvéleményt fogalmazott meg: Pokol Béla alkotmánybíró részletesen indokolta, hogy nem támogatja az elutasító határozatot, mivel az nem vizsgálta érdemben az előterjesztés legfontosabb pontjait, Stumpf István alkotmánybíró pedig szintén az Ab döntésre vonatkozó egyet nem értését tette közzé, mely sok pontjában egyezik Pokol jogi értelmezésével. Véleményük szerint az Ab olyan részkérdésről fejtette ki álláspontját, amely vizsgálatát az indítványozó bíróság egyértelműen jelezte írásban, hogy nem kéri. Viszont más, álláspontjuk szerint valóban Alaptörvénybe ütköző pontok vizsgálatát elmulasztotta.  E két vélemény alapján az Alkotmánybíróság megalapozatlanul, érdemi vizsgálatok nélkül utasította el a bírói kezdeményezést.

Kishantoson elszállt a jogKishantoson elszállt a jog

A Greenpeace közölte, továbbra is osztják a Fővárosi Törvényszék korábbi véleményét, mely szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre (NFA) vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az Alaptörvénybe és az ENSZ Korrupció elleni egyezményébe ütköznek.  "Meggyőződésünk, hogy a Fővárosi Törvényszék bírója ítélte meg helyesen az ügyet, és elszomorítónak találjuk az Alkotmánybíróság három tagja által képviselt határozatot. De Kishantos és a Greenpeace ezúttal sem hátrál meg. Továbbra is kiállunk az egész magyar vidék jövőjéért, és a kishantosi biogazdaság igazáért az Európia Bíróságon küzdünk tovább" – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace agrárkampány-felelőse.  

A zöld szervezet álláspontja szerint a kormány intézkedései veszélyeztetik a magyar vidék jövőjét, az NFA földbérleti  és földprivatizációs eljárása és döntései elherdálják az állami földeket, mindannyiunk közvagyonát, és ellehetetlenítik a kis- és családi gazdálkodókat. Ángyán József 2016 áprilisában közzétett jelentése is ezt támasztja alá: Fejér megyében az elárverezett földek területeinek mindössze 20 százalékát nyerték helyiek.

A tizenöt éven át bérelt állami földeken működő kishantosi biogazdaság egyetlen földbérleti pályázaton sem nyert, ezért 2013 végén pert indított a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) eljárásának jogszerűtlensége miatt. 


Az Alkotmánybíróság döntése szerint is jogszerűen történt az állami földek hasznosítása

Az Alkotmánybíróság 2016. december 6-i döntésével egyértelművé tette, hogy az állami földek hasznosításának jogszabályi rendszere összhangban áll az Alaptörvénnyel – írta a Földművelésügyi Minisztérium tegnapi sajtóközleményében.

" Az Alkotmánybíróság tanácsa tehát elutasította a bírói kezdeményezést. Az úgynevezett kishantosi földek ügyében hozott döntésével az Alkotmánybíróság teljesen egyértelművé tette, hogy az állam tulajdonában lévő földterületek hasznosítása az Alaptörvény előírásaival összhangban történt, tehát a 2010 után kialakított állami földhasznosítási pályázati rendszer teljes mértékben jogszerű. Az Alkotmánybíróság tegnapi döntésével bebizonyosodott az is, hogy nincs igazuk azoknak, akik a kishantosi földek ügyében a magyar államot minden lehetséges fórumon, minden eszközt felhasználva támadni próbálták.

A kishantosi földek kapcsán eddig hangosan felszólaló ellenzéki pártok is megfelelő iránymutatást kaptak most az Alkotmánybíróságtól. Minden bizonnyal ezek a pártok szokásukhoz híven, a mostani döntés kapcsán is a testület szakmai alkalmasságát fogják kétségbe vonni. Az Alkotmánybíróságnak a Fővárosi Törvényszék bírái által – rekordidő, kevesebb, mint 10 perc alatt megalkotott -, 9 oldalas végzésről kellett döntenie. Ezt a végzést, amelyben a törvényszék megkérdőjelezte a teljes állami földhasznosítási pályázati rendszer alkotmányosságát, minden elemében elutasította az Alkotmánybíróság. Az elutasítás fő indoka, hogy a bírák beadványa nem felel meg a jogszabályoknak, sőt a kihantosi földekkel kapcsolatos perhez sincs köze.

A Fővárosi Törvényszék olyan jogszabályi rendelkezéseket kívánt megsemmisíttetni, amelyek 2010 óta több tízezer magyar földművest juttattak állami földek használati vagy tulajdonjogához. A határozat alapján a kishantosi földekkel kapcsolatos perekben immár csak egy dolga lehet az eljáró bíróságoknak: hogy hozzák meg döntésüket és utasítsák el a volt bérlők minden alaptalan igényét. Reméljük, hogy ezzel lezárult a földprogram jogi legitimációját megkérdőjelező hazai belpolitikai támadássorozat.
A Kormány fő feladata mostantól – ahogy eddig is tette – hogy a hazai termőföldet a brüsszeli támadásokkal, a külföldi spekulánsokkal szemben megvédje."  

Cikkgyűjtemény a témában: 

http://mno.hu/gazdasag/nem-lepett-kishantos-ugyeben-az-alkotmanybirosag-1375284

http://gepnarancs.hu/2016/12/az-alkotmanybirosag-szerint-rendben-van-a-kishantosi-mutyi/

1. Igencsak érdekes döntést hozott az AB az állami földek ügyében (Estiújság, 2016.12.08 06:18) Minden rendben van az állami földekkel, legalábbis az Alkotmánybíróság szerint. A testület ugyanis elutasította a Nemzeti Földalapról szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormá…

·  2. Kishantos az Európai Bírósághoz fordul (Népszava, 2016.12.08 05:25) Greenpeace: Az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az Alaptörvénybe és az ENSZ Korrupció elleni egyezményébe ütköznek.

·  3. Az Európai Bírósághoz fordul Kishantos (BpBeacon, 2016.12.07 19:36) A Greenpeace Magyarország segítségével az Európai Bírósághoz fordul a kishantosi ökogazdaság, ugyanis nem ért egyet az Alkotmánybíróság keddi döntésével. A testület tagjai közül Pokol Béla és Stumpf István is különvéleményt fogalmazott meg.

·  4. FM: az AB szerint jogszerű volt a kishantosi állami földek hasznosítása (Élelmiszer.hu, 2016.12.07 16:55) Az Alkotmánybíróság minden elemében elutasította a Fővárosi Törvényszék bírái által hozott végzést.

·  5. Az Európai Bíróságon folytatódik a Kishantos- ügy (Klubrádió, 2016.12.07 16:55) Elutasította az Alkotmánybíróság a Kishantos-ügy kapcsán született bírói kezdeményezést a Nemzeti Földalappal kapcsolatos egyes törvényi paragrafusok megsemmisítésére. Az AB nem találta megalapozottnak a Fővárosi Törvényszék, mint másodfok..

·  6. Nem lépett Kishantos ügyében az Alkotmánybíróság (MNO, 2016.12.07 15:37) Lényegében formai okokra hivatkozva utasította el az NFA-val kapcsolatos egyes törvényi paragrafusok megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést az Alkotmánybíróság (AB). A tét nem volt kicsi: semmissé válhattak volna az állami földbérle…

·  7. Nem szüntette meg az Ab a földalapot, az Európai Bírósághoz fordulnak a kishantosiak (hvg.hu, 2016.12.07 14:55) Az Alkotmánybíróságban Pokol Béla és Stumpf István sem értett egyet a döntéssel, a Greenpeace és a kishantosi biogazdaság viszont az Európai Bíróságra megy az igazáért.

·  8. Az Ab elutasította a Kishantossal kapcsolatos kezdeményezést (Híradó, 2016.12.07 14:45) Elbukott az Alkotmánybíróságnál a Nemzeti Földalappal kapcsolatos egyes törvényi paragrafusok megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezés.

·  9. Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a kishantosi mutyi (Gépnarancs, 2016.12.07 14:32) Az Ab elutasította az NFA-val kapcsolatos egyes törvényi paragrafusok megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezést.

·  10. Megnyugodhatnak az új földes urak – újabb döfést kapott Kishantos (Napi.hu, 2016.12.07 14:24) Az Alkotmánybíróság tanácsa kedden elutasította a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének m…  

·  11. Újabb döntést hozott az Ab Kishantos kapcsán (MagyarHírlap, 2016.12.07 14:23) Az Alkotmánybíróság tanácsa kedden elutasította a Nemzeti Földalapról (NFA) szóló törvény, valamint az NFA-ba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes paragrafusai alaptörvény-ellenességének m…

·  12. Kishantos: nem alaptörvény-ellenes az NFA-törvény (Ügyvédvilág, 2016.12.07 14:14) Az AB szerint nem megalapozott az NFA-törvény egyes paragrafusainak megsemmisítésére irányuló kezdeményezés.  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás