Hirdetés
greenfo/MTI

A védett és fokozottan védett madarakat veszélyeztető mérgezések visszaszorítása érdekében együttműködési megállapodást írt alá Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Balogh János országos rendőrfőkapitány és Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

A tegnap Dunakeszin aláírt megállapodás célja, hogy folytatódhasson a méregkereső kutyák képzése – emelte ki az államtitkár. Rácz András felidézte, hogy a 20. század elején még dúvadgyérítés címen bevett szokás volt a madarak szervezett és szisztematikus pusztítása, de később a természetvédelem erőteljesebb megindulásával ez a folyamat lassan leállt, majd sajnálatos módon, az ezredfordulón újra elindult.

2012-ben az Európai Unió által is támogatottHelicon Life+ program keretében sikerült megkezdeni az első méregkereső kutya kiképzését, és így később 450 madármérgezéses eset vált ismertté, amelynek nagy része védett fajokat érintett. A 2012-es projekt után tavaly megindult a program folytatása PannonEagle LIFE néven és tovább bővült a résztvevők köre a környező országokkal. Ausztria, Szerbia, Csehország és Szlovákia szakemberei a magyar szakemberekkel közösen tovább tudnak dolgozni a parlagi sasok megőrzéséért és a ragadozómérgezések visszaszorításáért.

Balogh János országos rendőr-főkapitány szólt arról, hogy a madármérgezések egyszerre több bűncselekményt is magukba foglalnak, így például az orvvadászatot, az állatkínzást és a méreggel való visszaélést, ezért fontos a rendőrségnek az ilyen esetek visszaszorítása, megelőzése.

Már bírósági ítélet is született madármérgezés miatt – igaz csak mutatóba

Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója szerint a kutyás keresőegység felállítása még az első projekt keretében is újdonságként volt. A projektek előtt nem sikerült bíróság elé vinni, sőt sokszor még felderíteni sem a hasonló ügyeket, de 2016 végére már több felderítés is a bíróság elé került és született felfüggesztett börtönbüntetés is. A sajtótájékoztató végén a kiképzett speciális keresőkutyák és vezetőik keresőgyakorlati szituációt mutattak be.
 

Desiree halálesete derített fényt egy óriási mérgezési hullámra

Desiree halálesete derített fényt egy óriási mérgezési hullámra

A „Desiree” névre keresztelt fiatal parlagi sast 2018.01.08-án elpusztulva találták Szerbiában, Apatin közelében. A fiatal jeladós parlagi sas 2017. június 22-én hagyta el a fészket Burgenlandban, Ausztria legkeletibb tartományában. Csupán hat hónap és összesen több mint 4200 km megtétele után a jeladója „elhallgatott”.

Az utolsó jel Szerbiából érkezett, ezért az osztrák kollégák kapcsolatba léptek a szerb partnerekkel, akik a helyszínre siettek és rövid keresés után meg is találták a már elpusztult madarat. Ekkor még csak feltételezhető volt, hogy a pusztulást mérgezés okozta. Bár a közelben a kollégák nem találtak mérgezésre utaló nyomokat, de a területen korábban több rétisas-mérgezéses eset is történt.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás