A rovat kizárólagos támogatója

„Az ember a saját otthonában nem tartózkodik, hanem lakik”-  fogalmazott  Rejtő Jenő. Mit tehet a kellemes komfort kialakításában az üveg? A napvédelem, és a kilátás – „be nem látás” komfortját egyben kell egy üveghomlokzatú helyiségnek biztosítania. Emellett egyre fontosabb a hangszigetelés, a hőszabályozás és a madárvédelem is. Hol tart ma, és mik a fejlesztési irányok az épület üveg technológiában?

— minőségi lakókonform – üveg árnyékolás,
— hő- és hangszigetelés mellett a napfény elleni védelem
— a kivitelezés „gazdaságosabbá” tételének vs. üzemeltetés hatékonysága
— mikor fog áramot termelni a napelemes ablakom?
— mire jó a lecserélt régi ablak?
— mennyire környezetbarát az üvegipar?
— mekkora az üvegfelület ökolábnyoma?
— jó vagy rossz a láthatatlan üveg?

E kérdésekről is beszélget Sarkadi Péter szerkesztő Németh Árpád Andrással, a Guardian Glass építész tanácsadójával.

A szakember a minőségi üvegezés az épület értékében, költséghatékonyságában és fenntarthatóságában játszott szerepét emelte ki. „Egyszerű és gyakran emlegetett összehasonlítással élve: egy drága, ám kevésbé jó üvegezéssel készült ablakokkal ellátott felső kategóriás, panorámás lakás tulajdonosa akár több millió forintot is kifizet azért, hogy a lakás árában borsosan kifizetett panorámát drága árnyékolókkal eltakarja. Holott elég lenne egy megfelelően összeállított üvegkombináció, amely a kellő mennyiségű fény beengedése mellett megfelelő módon véd a kellemetlen felmelegedéstől. Ez is a lakókomfort része, amelyre ma Magyarországon még kevesen figyelnek.”

A lakóépületek tekintetében az elmúlt években elsősorban a hőszigetelés területén egyre szigorodó szabályok léptek életben, amelyek természetesen az üveghomlokzatos épületekere is vonatkoznak. Ám rendszerint a megrendelőnek, beruházónak, bérlőknek, lakóknak az üveghomlokzatokkal szemben sokkal komolyabb elvárásaik vannak, mint egy vakolt vagy burkolt homlokzattal – mindez azonban a beruházás műszaki és költségtervezése során ritkán kerül a figyelem fókuszába.

Németh Árpád András Guardian Glass. kép: Sarkadi Péter greenfo

Melyek is ezek?

Ha például a látványos panorámát az ingatlan árában alaposan megfizettük, egy jól benapozott lakásban ne kelljen feltétlenül a nap melege  ellen védő redőnyt a nap nagy részében lehúzva tartani. Tehát a napvédelem valamint a kilátás és „be nem látás” komfortját egyben kell egy üveghomlokzatú helyiségnek biztosítania. Ez irodaépületek esetén komoly előírások között folyó tervezéssel megoldható. Az előírásoknak és a mai tervezési trendeknek megfelelő korszerű, újgenerációs, nagy szelektivitású (elegendő láthatófényt beengedő, ám kellő nap- és hővédelmet kínáló), alacsony tükröződésű, egyre inkább semleges megjelenésű üvegek népszerűsége Magyarországon is egyre nagyobb. Ugyan ez a lakóházak esetén nem mondható el. Az ilyen projektek tervezése során a kevesebb napvédelmet kínáló, így redőny integrálását mindenképpen szükségessé tevő három rétegű üvegeken túllépni még egy magát magas minőségi kategóriába soroló lakóépület esetén is kifejezetten nehéz. Míg akár tőlünk délebbi országokban, Szerbiában, sőt Albániában is többségben vannak azok a jó minőségű társasházak, ahol a nagy üvegfelületek napvédő üveggel készülnek, addig Magyarországon a redőnyökkel ellátott Low-E üvegezésű kisebb ablakok használata a gyakoribb.

A Guardian Orosháza Kft. üveggyártó sorának részlete 2019. május 7-én. Ezen a napon tartották az amerikai érdekeltségû Guardian Glass orosházi gyára új lamináltüveg-gyártó üzemének átadóünnepségét. MTI/Rosta Tibor

„Felmerülhet a kérdés: vajon ez a szerkezet költségkímélőbb-e, mint egy jobb üveget választani. A válasz, hogy az esetek többségében, projektje válogatja, de nem lenne drágább a minőségű üvegezés a redőny helyett. Miközben sokat hangoztatott elv, hogy a jövőnek építünk, tehát olyan műszaki megoldások alkalmazása lenne indokolt, amelyek évtizedek múlva is megállják a helyüket, lakóépületek üveghomlokzatainak tervezésekor ez az elv méltatlanul háttérbe szorul.”

Kapcsolódó korábbi podcastunk: Mona Lisa mosolyától a vakotásodásig – a sokoldalú üveg titkai

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás