Hirdetés

Hihetetlenül pezsgő életközösséget fedezett fel egy mélytengeri expedíció a Brit-szigetek legmélyebben fekvő vízalatti hegységénél A két kilométerrel a tengerszint alatt, Skócia közelében található hegyek egy sereg élőlénynek adnak otthont, amelyek közül több a kutatók számára eddig nem ismert faj lehet.

A Deep Links néven futó kutatás a University of Plymouth, a University of Oxford, a British Geological Survey és a Joint Nature Conservation Committee közös projektje. A tudósok hat hetet töltöttek a tengeren a James Cook kutatóhajó fedélzetén a víz alatti hegységről információkat gyűjtve a távirányított mélytengeri egységek segítségével – írja a BBC-re hivatkozva az index.hu.

A tengerbiológusok a robotok segítségével jó minőségű videókat és képeket is készítettek a szinte érintetlen helyszínről. A felvételek tanúsága szerint a sötét, hideg víz egy csomóféle mélytengeri élőlény lakhelye, nyüzsögnek itt a rák-, korall- és halfajok, a kutatók arra számítanak, hogy sokukat még nem ismeri a tudomány. A hegység legmagasabb pontja, az Anton Dohrn-csúcs egyébként 1700 méteres, vagyis bőven nagyobb, mint Anglia legmagasabb pontja, az 1344 méteres Ben Nevis. 

Cold-water coral and sea urchins Image copyright Deep Links 

 

A terület nehezen elérhető mivolta ellenére azért akadt némi nyoma emberi behatásnak a helyszínen: a robot lekamerázott némi szemetet és vonóhálódarabokat is. A biológusok azon is aggódnak, hogy a klímaváltozás más korallzátonyokhoz hasonlóan érzékeny érinti majd a területet, ezért talán már nem sokáig lesz ebben a formában kutatható a mélytengeri hegység összetett élővilága.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás