A rovat kizárólagos támogatója

Ma délután 15.00-tól tartanak önkormányzati közmeghallgatást Ferencvárosban a Bakáts téren a polgármesteri hivatalban a Duna partra tervezett szabadidő központnak álcázott, valójában gigantikus stadion ügyében. A közmeghallgatást kikényszerítő StadiOFF csoport kíváncsi volt a helyi politikusok, és az érintett parlamenti képviselők véleményére. A Levegő Munkacsoport is tiltakozik a stadion ellen.

A ferencvárosi civilek egy csoportja úgy gondolja, hogy a koronavírus-járvány pontosan az a „világégés”, amelynek egy normális világban felül kellene írnia a stadionépítés szándékát: a beszédes nevű StadiOFF nevű tömörülés májusban petíciót indított Stadion helyett parkot a Duna-partra címmel, amit azóta több mint 22 ezren írtak alá az Ahang felületén.  Ezt a kormánynak címezték, és a fő követelése az, hogy a betonépületek helyett közpark létesüljön a kormány támogatásával a pesti Duna-part egyik utolsó még beépítetlen területén; valamint az, hogy az így felszabaduló mintegy 200 milliárd forintból a kormány az egészségügyi ellátórendszert és azokat az embereket, családokat és vállalkozásokat támogassa, akik a koronavírus-járvány miatt kilátástalan helyzetbe kerültek.
A történet részletei:  Stadionstopból Zöld Park

Természetesen már a több milliárdos tereprendezés is a Mészáros (Orbán) család érdekeltsége. Kép Sarkadi Péter greenfo.

A StadiOFF csoport nevében ferencvárosi politikusokat és kerületünk parlamenti képviselőit kérdeztük a Duna-partra tervezett atlétikai stadionról, amely már a harmadik stadion lenne itt, s ezért a legellentmondásosabb (és legdrágább) beruházás. (Groupama Aréna, és a Népliget kézilabdastadion, ill. egy “multifunkciós csarnok”)

Válaszaik alapján a kerületi képviselők többsége nem támogatja a stadion megépítését: 10 képviselő ellenzi (Momentum, DK-MSZP, Jobbik, PM), míg az 5 Fideszes és 1 LMP által támogatott képviselő pedig támogatja. A Ferencvárosi Lokálpatrióták Egyesületének képviselője nem válaszolt kérdésünkre.

Ennek én is örülök, mert szerintem is a 200 milliárd forintot sokkal jobb célokra kellene költeni és Duna-partra pedig egy közparkot álmodom, amelyre oly’ nagy szüksége van a vészesen beépülő Ferencvárosnak. Ami engem legjobban elgondolkodtat és meglep az a nem válaszolók kis csoportja:

🐕‍🦺
 a Magyar Kétfarkú Kutyapártot képviselő alpolgármester – buszmegállószépítésben és önkéntesszervezésben egyébként kiváló, és igaz, nem ígérték soha, hogy foglalkoznak a választópolgárokkal!

🌍 Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője – Magyarország Zöld Pártja, amely egyébként Zöld Minisztériumot követel a környezetrombolás megállítására, a stadion ügyében vagy nem szólal meg vagy támogatja azt (ld. fent)

🤾 Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési képviselője – aki nyilván nagyon elfoglalt most, hiszen éppen a másik, már félkész kerületi stadion befejezésén dolgozik

A Ferencvárosi Lokálpatrióták Egyesületének képviselője – ők voltak azok, akik annyira aktívak voltak az önkormányzati választásokon, hogy más budapesti kerületekben is indítottak jelöltet; mostanra talán elfogyott a kakaó és nem volt idejük válaszolni.
Örülök, hogy ilyen kevesen vannak, és elgondolkodtatóan (vagy nem?) színes a csoport.
Közmeghallgatás ma: 

Civil palánk dekoráció. Kép: Sarkadi Péter greenfo

A Levegő Munkacsoport állásfoglalása a tervezett ferencvárosi atlétikai stadionról

A Levegő Munkacsoport teljes mértékben egyetért a „Stadion helyett PARKOT a Duna-partra!” petícióban foglaltakkal. Az abban leírtakat az alábbiakkal egészítjük ki.

A klímaválság, illetve a globális környezeti válság következményei csak úgy enyhíthetők, ha – egyéb intézkedések mellett – minden tőlünk telhetőt megteszünk a már meglévő természeti, természetközeli területek, illetve zöldfelületek megőrzésére, javítására. A ferencvárosi óriásberuházás éppen a már amúgy is vészesen megfogyatkozott zöldterületek újabb komoly darabját tüntetné el Budapestről.

Egy stadion rendezvényei nagy tömegeket vonzanak, ami jelentős gépjármű-közlekedéssel és parkolási igénnyel jár. A stadion építése és megépítése utáni működtetése, kiszolgálása pedig számottevő tehergépkocsi-forgalmat gerjeszt. Mindez tovább növelné a létesítmény okozta környezeti károkat.

Az óriásberuházásnak az anyagigénye is hatalmas. nagy mennyiségű anyagot kell kibányászni, miközben országszerte folynak a tiltakozások az újabb kő- és kavicsbányák megnyitása ellen azok súlyos környezeti kárai miatt.

A petíció megállapítja, hogy a stadion építésére költött pénzt a társadalom számára sokkal fontosabb célokra lehetne fordítani. A társadalmat ezen felül az évről évre tetemes fenntartási, üzemeltetési költségek is terhelik.

A stadionépítés nem csak nyersanyagot, hanem emberi munkát is igényel. A ferencvárosi atlétikai stadion egyike lenne a sok, össztársadalmi szempontból megkérdőjelezhető hasznosságú állami óriásberuházásnak, amelyek miatt a lakosság alig talál megfizethető és szakmailag elfogadható munkaerőt a lakóházak felújítására, energetikai korszerűsítésére. Ez pedig létkérdés: az Eurostat adatai szerint a magyarországi lakások húsz százalékát képtelenség télen kifűteni, 26 százalékuk pedig nyáron elviselhetetlenül meleg. Az éghajlatváltozás egyre ront ezen a helyzeten, ami nagyszámú többlet megbetegedéshez és idő előtti halálozáshoz vezethet. Ugyanakkor szinte az összes épület energetikai korszerűsítése is elengedhetetlen a klímakatasztrófa megelőzéséhez, illetve az elkerülhetetlen éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében. Így egyáltalán nem volna szabad ettől a feladattól presztízsberuházásokkal elvonni az építőipari kapacitásokat.

Budapest, 2020. július 30.
Lukács András
elnök
Levegő Munkacsoport

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás