A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt időszakban a Fejér megyei Pátka község víztározójában áldatlan állapotok alakultak ki: a vízszintet az üzemi minimum alá csökkentették és (részben emiatt) a vízminőség is problémás, ezért rendszeresek a halpusztulások. A pátkaiak joggal aggódnak a tározójuk miatt, ami egyszerre fontos vizes élőhely, horgásztó és a helyi identitás meghatározó eleme, amelynek története a római korig nyúlik vissza.
A pátkai víztározó ugyanakkor az egyre gyakrabban szintén válságos állapotba kerülő Velencei-tó vízpótlási rendszerének is fontos eleme, és úgy tűnik, emiatt egyes döntéshozók teljesen figyelmen kívül hagyják a víztározó és ezen keresztül a pátkaiak érdekeit.

Az ügyben a falu lakóinak és Daniel Nagy polgármester kérdéseit és jogos igényeit tolmácsoljuk az illetékesek felé: Jávor Benedek a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz fordult, én pedig az agrárminiszternek tettem fel írásbeli kérdéseket– írta Tordai Bence parlamenti képviselő.

Amit eddig tudunk: a kormány nevében Tessely Zoltán miniszteri biztos 2021 nyarán megígérte, hogy „heteken belül” megindul a teljes kiszáradással fenyegetett Velencei-tó vízpótlása. Magának a vízszabályozásnak a megoldásáról ezután egy átfogó terv készült, amelyet azonban 10 évre titkosítottak. A tó vízpótlása azóta is megoldatlan, bár az átlagosnál csapadékosabb ősz és tél nyomán a vízszint most valamivel magasabb.
Ez azonban nem feledteti, hogy miközben a kormány nem sajnált 14 milliárd forintot a tó körbebetonozására, további több mint 40 milliárdot az északi parti kajak-kenu centrum felépítésére, a tó vízutánpótlására nem kíván forrást biztosítani.

Eközben a vízszabályozásra a 70-es években kiépült rendszer végzetesen leamortizálódott: a Pátkai és a Zámolyi tározók medre feltöltődött, a tározók gátjai elöregedtek, a Császár-víz medre szintén megtelt iszappal, így a rendszer még arra a korlátozott vízellátó szerepre sem alkalmas, amire annak idején létrehozták. A tározók vizének leeresztésekor pedig olyan anomáliákat tapasztalni, amelyekre nincs racionális magyarázat: például, miközben a zámolyi víztározó tele van, a pátkai víztározó vízszintje a leeresztés miatt a szabályozási minimum alá csökkent. A tavon a jó ökológiai állapot biztosítását akadályozó körülmények miatt rendszeresek a halpusztulások.
A vízszabályozó rendszer fenntartásával, illetve magával a vízpótlással kapcsolatban a kormányt az elmúlt években számos komoly mulasztás és hiba terheli. A Pátkán kialakult mai helyzet részben ezen hibáknak, részben a Velencei-tó átgondolt, hosszú távú lépések helyett rögtönzésekkel, „tűzoltással” kezelt krízisének a következménye.

Egyértelmű: komoly anyagi forrásokkal megtámogatott átfogó szakmai munkára lenne szükség, a pátkai és zámolyi tározók, a Császár-víz és a környék teljes vízkormányzati rendszerének megújítására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás