Hirdetés

Az idei évben számos magas szintű kormányzati és tudományos fórum kiemelten foglalkozik a biológiai sokféleség megőrzésének kérdésével és azzal, hogy a világ egy kritikus ponthoz érkezett. Éppen ezért az ENSZ a 2020-as évet a biológiai sokféleség megőrzése, az ökoszisztémák fennmaradása, szolgáltatásaik biztosítása szempontjából kiemelkedő évként („Biodiversity Super Year”) határozta meg.

2020-ban a világ országai előtt egy óriási lehetőség és ugyanakkor kihívás áll, hiszen idén októberben kell elfogadniuk a biológiai sokféleség megőrzésének következő évtizedre szóló világszintű keretrendszerét, melyhez minden államnak igazodnia kell.  A Biológiai Sokféleség Egyezmény ezért egy nemzetközi kezdeményezést indított, melynek keretében közintézmények, tudományos és civil szervezetek, az üzleti szektor szereplői, vagy akár magánszemélyek önkéntes vállalásait várják, melyek az élővilág sokféleségének megőrzését segítik. A felhívás célja, hogy minél többeket mozgósítson személyes és intézményi vállalásra, hiszen egy konkrét akció, egy jó ötlet sokakat ösztönözhet cselekvésre hazánkban vagy más országokban. A kötelezettségvállalások bármilyen szintűek és léptékűek lehetnek, tartalmazhatnak nagyszabású intézkedéseket a biológiai sokféleség csökkenésének közvetlen vagy közvetett okainak megszüntetésére, vagy akár célzott intézkedéseket is, mint leromlott élőhelyek helyreállítása, őshonos növények ültetése, fajgazdag méhlegelők kialakítása, társadalom szemléletformálása. Szeretnénk, ha hazánkból is minél több önkéntes vállalás érkezne, ezért az Agrárminisztérium felhívást tesz közzé, melyet ezúton ajánlunk szíves figyelmükbe.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Az Agrárminisztérium is támogatja az ENSZ Biológiai Sokféleség Egyezmény nemzetközi kezdeményezését. Várjuk a magyar közintézmények, a tudományos- és civil szervezetek, valamint az üzleti szektor szereplőinek olyan önkéntes vállalásait, amivel hozzájárulnak az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez a következő évtizedben.

A nemzetközi akció célja, hogy a csatlakozók olyan célkitűzést vállaljanak, legyen az bármilyen léptékű, amely hozzájárul a biológiai sokféleség megőrzéséhez, a fenntarthatósághoz. A vállalásokat a Biológiai Sokféleség Egyezmény hivatalos nemzetközi oldalán kell regisztrálni, majd elküldeni a biodiv@am.gov.hu email címre 2020. március 31- ig. A kiválasztott programokat a Biológiai Sokféleség Világnapján tartott rendezvényen be is mutathatják a szereplők.

A biológiai sokféleség létünk alapja, megőrzése éppen ezért elengedhetetlen. Felmérések szerint az emberi tevékenység hatására világszinten mintegy egymillió állat- és növényfaj került veszélybe, a szárazföldi élőhelyek jelentős része megváltozott. A következő évtized intézkedései meghatározóak lesznek a földi élet változatosságának megőrzésében. A világ országai idén októberben fogadják majd el a biológiai sokféleség megőrzését szolgáló, következő tíz évre szóló keretrendszert. Az Európai Unió pedig hamarosan közzéteszi a 2030-ig szóló uniós biodiverzitás stratégiát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás