Hirdetés

Már a közösségi közlekedést is „pártpreferenciák”, és nem tények alapján ítélik meg a budapesti szavazók. A Publicus Intézet felmérése szerint a kormánypárti szavazók szerint a főváros és Karácsony Gergely miatt nincs elég pénz a fővárosi tömegközlekedésre, az ellenzéki szavazók szerint a kormány és Orbán Viktor a felelős.

Az ellenzéki szavazók 82 százaléka tartaná elfogadhatónak, ha a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozva a főváros valamennyi időre leállítaná a BKK járatait. A Fidesz-KDNP szavazók 98 százaléka viszont elutasított egy ilyen lehetőséget – derült ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített telefonos felméréséből.

Az 1108 fős közvélemény-kutatás szerint a kormánypárti szavazók kevésbé vannak tisztában azzal, mekkora arányban járul hozzá az állam a budapesti tömegközlekedés költségeihez: csak 46 százalék találta el a valós arányt, vagyis a 7 százalékot. Az ellenzéki szavazók már jobban képben vannak, 77 százalék válaszolt helyesen erre a kérdésre.  A 7 százalékos állami támogatást a fideszesek 81 százaléka tartotta elegendőnek, míg az MSZP szimpatizánsok 99, a jobbikosok és a DK-sok 98, míg a momentumosok 97 százaléka szerint ez kevés.

A felelősség kérdésénél is komoly az ellentét a Publicus felmérése szerint: a kormánypárti szavazók 80 százaléka a fővárost és Karácsony Gergelyt nevezte meg, amikor azt kérdezték, ki a felelős azért, hogy a budapesti közösségi közlekedésre nincs elég pénz. Az ellenzéki szavazók 75 százaléka a kormányt és Orbán Viktort nevezte meg.

Kapcsolódó mai hír:  Habony és Tombor köréhez is juthatott a bedőlt fővárosi rigó e-jegyrendszer fejlesztés 11 milliárdjából

2018 novemberében mondta fel Dabóczi Kálmán BKK-vezérigazgató a német Scheidt & Bachmann (S&B) vállalattal kötött szerződést. Az eredetileg 2014-ben aláírt, 28 milliárd forintos szerződés a teljes fővárosi e-jegyrendszer kiépítését és ötéves üzemeltetését irányozta elő, de a – rendszerintegráció helyett inkább jegyautomaták építéséhez értő – német cég a felmondásig nem volt képes igazán közelebb jutni a célhoz. Míg a németek a projekt megvalósításban voltak elképesztően lassúak, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a magyar igazságszolgáltatás az ügy feltárásában. Tarlós István főpolgármester 2018 decemberében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen az e-jegyrendszerrel kapcsolatosan, amelynek alapján a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt. A nyomozóhatóság a nyomozást a BKK tájékoztatása szerint 2021 októberében megszüntette azzal az indoklással, hogy a „cselekmény nem bűncselekmény”.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás