Hirdetés

Egy évszámot cserélt ki a kormány egy éppen 10 évvel ezelőtt hozott rendeletben, de ezzel 5 évvel eltolta a vonaton utazók egyes jogainak érvényesítési lehetőségét. Ezek körébe tartoznak a késésekkel kapcsolatos szolgáltatások is.

Az idén december 4-i határidőt szabta meg tíz évvel korábban a kormány a vonaton utazók jó pár jogának érvényesítésére, ennek határidejét azonban a mostani kabinet 2024. december 4-re tolta – szúrta ki a Napi.hu a Magyar Közlönyben.

A szóban forgó utasjogok körébe tartozik az, hogy

  1. ha a vonat késve érkezik vagy indul, akkor a vasúttársaságnak – vagy az állomás üzemeltetőjének – folyamatosan tájékoztatnia kell az utasokat a kialakult helyzetről, illetve a várható érkezési és indulási időről,
  2. hatvan percnél hosszabb késés esetén az utasoknak térítésmentesen fel kell ajánlani ételeket, frissítőket, sőt szállást is, amennyiben  a késés  miatt szükséges,
  3. a vasúttársaságnak különös figyelmet kell fordítania a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők ellátására.
  4. A vasúttársaságnak és az állomások üzemeltetőinek kötelessége, hogy a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők számára az állomás, a peronok és a járművek elérhetők legyenek. A vonat személyzetének pedig segítséget kell nyújtania ezen személyek le- és felszállásához.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás