Hirdetés

Egyetlen vállalatra szabták azt a most megjelent pályázatot, amelyre hónapok óta várnak és költenek a napelemes cégek. Az állami tulajdonú MVM Hungarowindet eredetileg szélenergia hasznosítására találták ki, naperőművet még soha nem épített. A projekt Pécsett valósulhat meg.

Alaposan meglepte a vs.hu a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség elnökét, amikor az iránt érdeklődött, mit szól hozzá, hogy az MVM valamelyik cége, vélhetően az MVM Hungarowind építheti meg azokat a napelemes rendszereket, amelyekből a későbbiekben különböző költségvetési szervezeteket, például iskolákat, kórházakat és egyéb intézményeket láthatnak el árammal. Kiss Ernő tőlük értesült arról, hogy szeptember 9-én kiírták azt a pályázatot, amely ezeknek a napelemes rendszereknek a fejlesztésére szóltak, és amelyre ők már régóta vártak.
“ Felháborító – hangzott az érezhetően megdöbbent szakember első reakciója. A szövetség hónapokon át dolgozott ennek a pályázatnak az előkészítésén. Mint mondta, több száz önkormányzatnak dolgozták ki a pályázati dokumentációt, hogy amint megjelenik a tender, máris beadhassák a papírokat, és az elnyert uniós pénzekből mielőbb megkezdhessék a szövetség tagvállalatai (vagy más, a közbeszerzési pályázatokon nyertes vállalkozók) a kivitelezést. 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) állítja, lesz még pályázat az önkormányzatoknak, de hogy az mire vonatkozik, nem derült ki a válaszból. A szaktárca szerint a mostani tendernek az a célja, hogy ingyen adjanak áramot a költségvetési intézményeknek, és ezzel mérsékeljék a kiadásaikat.
E beruházás egy komplex stratégia első lépése, melynek tapasztalatait kiértékelve és hasznosítva a megújuló fejlesztési program a következő években is folytatható lesz.
Az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Szabó Zsolt a VS.hu-nak már két hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy hatalmas önkormányzati napelemparkok építésére készülnek. Akkor azonban még szó sem volt a Hungarowind közbeiktatásáról. A szakszövetség most úgy látja, az ezért folytatott munkájuk kárba veszett, de legalábbis a haszon nem annál a vállalkozói körnél landol, amelyben ők reménykedtek.

Utólag már jól látszik, hogy a kormány hónapok óta erre a forgatókönyvre készült. Az első kormányhatározat még június elején megszületett. Ebből azonban csak az látszott, hogy a kabinet az utolsó pillanatokban megpróbál forrásokat átcsoportosítani, hogy ne vesszen pénz az Európai Unió 2007 és 2013 közötti fejlesztési ciklusából. Ennek keretében legkésőbb idén, az év végéig minden pénzzel el kell számolni. Miután a Környezet és Energia Operatív Programon belül még mindig van mintegy 400 milliárd forint, amelynek bizonytalan a sorsa, vagyis nem tuti, hogy a beruházás határidőre elkészül, ezért minden olyan projekttel, amely biztosan befejeződik, veszni látszó pénzt lehet visszavarázsolni.

Folytatás:  AMERRŐL A SZELEK FÚJNAK

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás