Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Hosszabb lesz a kedvezményes hitel futamideje, a hőszivattyús fűtés kialakítását is támogatják, faablakokra is lehet cserélni a régieket, lehet kőzetgyapotot használni szigetelésre. Kiadták a július 1-jén indulót Otthonfelújítási Hitelprogram legfontosabb részleteit.

Tovább enyhítettek, illetve bővítettek az Otthonfelújítási Hitelprogram feltételein – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnapi közleményéből. A legfontosabb változások:

  • megnövelték a futamidőt: 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett, és ezzel csökkent a havi törlesztőrészlet: az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forintra, ami, mint írták, „várhatóan teljes mértékben megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében”;
  • támogatható lesz a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése;
  • az új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászárók mellett a faszerkezetű nyílászárók beszerelése, illetve
  • az EPS (polisztirolhab) hőszigetelés mellett a kőzetgyapotos hőszigetelés;
  • a saját forrásba beszámítható lesz a lakás-takarékpénztári megtakarítás;
  • az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható lesz; és
  • módosították a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módját: a jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket.

A program július 1-jével indul, a pályázati felhívást állítólag tegnap délután tették volna ki a https://www.palyazat.gov.hu/  oldalra, de egyelőre a kereső 0 találatot ad az Otthonfelújítás kifejezésre.  Az egy hónappal ezelőtti dokumentumok itt >>>

A pontosan 108,24 milliárd keretösszegű támogatással összekötött hitelprogram révén közel 20 ezer hazai, 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, akár többlakásos családi, iker- vagy sorházak energiahatékonyságán javíthatnak a tulajdonosok. A program részletes szabályait még áprilisban bocsátotta társadalmi egyeztetésre a kormányzat, tovább puhítva a már korábban is enyhített eredeti feltételeket.

A puhítást már akkor belengették, amikor kiderült, hogy az eredetileg június 3-án elindítani szándékozott program csúszni fog. Akkori sajtóértesülések szerint a késlekedés oka, többek között az volt, hogy nem készült el időben az egyik kulcselem, a kamatmentes hitel termék, de a program felett közösen bábáskodó Nemzetgazdasági és Energiaügyi Minisztérium más magyarázatot adott: kiemelkedő mennyiségű javaslat érkezett a társadalmi egyeztetés során.

A programra nagy várakozásokkal tekint az utóbbi időszakban meglehetősen ínséges időszakot élő, bár a jelek szerint lassan erőre kapó építőipari ágazat (hozzájuk hasonlóan megváltást várnak az elszámolási rendszer átalakítása nyomán beeső kereslet, illetve a meglehetősen elfuserált módon lebonyolított 2021-es lakossági napelemes pályázat által kivéreztetett hazai napelemes cégek a Napenergia Program Plusztól).

A sikeresen pályázók a következő munkálatokat finanszírozhatják:

  • az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • a használatimelegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • a fűtésrendszer korszerűsítése immár hőszivattyúkkal, illetve magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzá tartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal, valamint
  • ezek tetszőleges kombinációja, de a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Aki nem éri el ezt a 30 százalékos energiamegtakarítási célt – amit Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal kell igazolni –, annak érvénytelenné nyilvánítják a pályázatát, és visszaveszik tőle a teljes támogatási összeget.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke zömében 2,5, 3 és 3,5 millió forint lehet (bár speciális feltételek, 40 százalékos energiamegtakarítás elérése esetén akár 3,8 millióig is felkúszhat), attól függően, hogy abban a járásban, ahol a felújítani kívánt ingatlan fekszik, az országos átlagjövedelem 110 százalékánál nagyobb, 75 és 110 százaléka közötti vagy 75 százalékánál kisebb az átlagjövedelem. Emellett a nagyobb jövedelmű járásokban élő alacsonyabb jövedelmű pályázók is a magasabb támogatásra lesznek jogosultak, a fentihez hasonló százalékos felosztásban.

Egy pályázó hétmillió forintnyi beruházási összeget számolhat el a programban (az új szabályok szerint a beruházás összköltsége e fölé is mehet, de a pluszköltség nem lesz elszámolható). A pályázónak egymillió forint saját erőt kell azonnal beletennie, amit legfeljebb hatmillió forintnyi kedvezményes (nullaszázalékos) hitellel egészíthet ki a programmal, és ennek a hitelösszegnek egy részét engedik majd el a fent részletezett jövedelmi határok alapján.

A támogatás járásalapú eloszlását korábban térképre is vitte a HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás