A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A búbospacsirták száma szerte Nyugat-Európában megcsappant az elmúlt évtizedekben. E madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban.

A macskák nyári elzárásáról döntöttek a németországi Walldorfban, hogy megmentsék a kihalástól a ritka búbospacsirtát. A faj a földön fészkel, ezért fiókái könnyű prédának számítanak a macskafélék számára.

A 15 ezer lakosú baden-württembergi Walldorf város déli részében ezért elrendelték, hogy a macskatartók egészen augusztus végéig tartsák a házba zárva a macskákat. „A faj fennmaradása szempontjából minden egyes fióka számít” – hangsúlyozták.  Az önkormányzati rendelet a következő három évben is tiltja a macskák kiengedését a szabadba áprilistól augusztusig.

A macskazárlat természetesen zúgolódást váltott ki a macskatartók körében, akiket a helyi állatvédő egylet igyekezett megnyugtatni, mondván, hogy minden jogi lépést megtesznek az „aránytalan” intézkedés visszavonása céljából.


Az ausztrál macskák féktelenül pusztítják a vadon élő állatokat
A szakértők szerint Ausztrália több millió macskája naponta 1,3 millió madarat, 1,8 millió hüllőt és 3,1 millió emlőst öl meg. Ez éves szinten több mint 2 milliárd elpusztult állatot jelent. Összesen 35 madár-, 36 emlős- és 7 hüllőfajt fenyeget a macskakrízis.

 

Kapcsolódó anyagok:

Macskaétvágy: egymilliós napi madárpusztulás

Elkészült a washingtoni macskaleltár

Macskafelmérés Washingtonban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás