Hirdetés

Sir Paul McCartney tegnap hozta nyilvánosságra Vlagyimir Putyinnak írt magánlevelét, amelyben azt kéri, hogy a sarkvidéki harmincak hazatérhessenek a családjukhoz.

A volt Beatles-tag levelében érzelmes hangon szól Putyinhoz a 28 Greenpeace International-aktivista és a két szabadúszó tudósító szabadon bocsátásáért. A harminc embert nyolc héttel ezelőtt tartóztatták le egy északi-sarkvidéki olajfúró elleni békés tüntetés után; azóta kalózkodással és garázdasággal vádolták meg őket. Sir Paul, aki korábban teázott már együtt Putyinnal a Kremlben [1], ezt írja:

„Negyvenöt évvel ezelőtt írtam egy dalt Oroszországról a White Albumra, abban az időben, amikor nem volt az angolok szokása szép dolgokat írni az országodról. A szerzeményben szerepel az egyik kedvenc Beatles-sorom:
»Alig ismerek rá, oly rég jártam itt, istenem, de jó hazatérni.« Lehetővé tudnád ezt tenni a bebörtönzött greenpeace-esek számára?”

Ma reggel, levele nyilvánosságra hozatala után  Paul a következőket tweetelte:
„…Az orosz nagykövet volt olyan kedves, hogy válaszolt, és azt írta, hogy »a helyzetet nem megfelelően mutatja be a világsajtó«…”
„…Nagyszerű lenne, ha ez a félreértés tisztázódna, és a tüntetők hazatérhetnének a családjaikhoz karácsonyra…”
„Reménykedünk. Paul McCartney”

A volt Beatles-tag óriási népszerűségnek örvend Oroszországban, Vlagyimir Putyin is nagy rajongója. 2003-ban 100 ezer ember előtt lépett fel, a Vörös téren tartott koncerten az elnök is részt vett. A koncert előtt Putyin személyesen kalauzolta végig Sir Pault a Kremlben, és közben ezt mondta neki: „Imádnak téged itt [Oroszországban].” Paul és Putyin keresztnevükön szólítják egymást, ahogy ez Paul leveléből ki is derül:

„Vlagyimir, több tucat ország milliónyi lakosa lenne hálás neked, ha beavatkoznál és lezárnád ezt az ügyet. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy az orosz bíróság és az elnökség függetlenek egymástól. Mégis, nem lenne arra mód, hogy felhasználd a befolyásodat azért, hogy a foglyok végre hazatérhessenek a családjukhoz?”
 

A szigorúan magánjellegű levelet Sir Paul október 14-én írta, és pontosan egy hónappal később tette közzé. McCartney céloz arra, hogy milyen felháborítóan nevetségesek azok a vádak, amelyekkel a sarkvidéki harmincakat illették, tekintve, hogy a Greenpeace elkötelezett a békés tiltakozás mellett.

Így fogalmazott:
„Azért írok, mert szeretnélek biztosítani arról, hogy a Greenpeace – amelyet jól ismerek – biztosan nem Oroszország-ellenes… és mindenekelőtt békés szervezet. Tapasztalatom szerint az erőszakmentesség az egyik meghatározó jellemzőjük.”

Kumi Naidoo, a Greenpeace International vezérigazgatója tegnap azt nyilatkozta: „Sir Paul, a huszadik század egyik leghíresebb, ikonikus alakjának levele egy különleges és gyönyörű esdeklés az igazságért, és egyenesen Putyin elnök postaládájába érkezett. Tudjuk, hogy a sarkvidéki harmincak közül néhányan hallgathatnak rádiót a cellájukban, és kétségkívül vannak Beatles-rajongók is köztük, úgyhogy ez a hír »zene füleiknek«. Sir Paul Oroszországban nagy tiszteletnek örvend, így reméljük, hogy levele közelebb hozza azt a napot, amikor a harminc fogva tartott férfi és nő hazatérhet családjához.”

A sarkvidéki harmincakat a héten Szentpétervárra szállították, és a kalózkodás vádja alól a hatóságok ígérete ellenére hivatalosan továbbra sem mentették fel őket. Sir Paul 2003-as oroszországi látogatása során tiszteletbeli professzori diplomát kapott a szentpétervári konzervatóriumtól.

Amióta nyolc héttel ezelőtt elkobozták az Arctic Sunrise-t, a világ minden tájáról rengeteg támogatás érkezik a sarkvidéki harmincak felé. Vezető politikusok, elnökök – többek között Dilma Roussef brazil elnök, Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök – adtak hangot a harminc ember sorsa iránti aggodalmuknak. Tizenhárom Nobel-békedíjas is felszólalt, többek között Desmond Tutu érsek, Ang Szán Szu Csí és Lech Wałęsa.

Mára több mint 2 millió ember küldött levelet és e-mailt a sarkvidéki harmincak szabadon engedését kérve. A Greenpeace transzparenseket lógatott le többek között a Mount Everestről és az Eiffel-toronyból. Tegnap Madonna is csatlakozott a közösségi oldalain keresztül a sarkvidéki harmincak szabadon engedését követelő milliókhoz.

A Greenpeace Magyarország mindenkit szeretettel vár november 16-án 15 órától a budapesti Szent István térre, a Szent István-bazilika elé, ahol mindenki személyes üzenetet küldhet a fogva tartott sarkvidéki harmincaknak.

Kapcsolódó anyagok:

Sarkvidéki harmincak – levelek a börtönből

Így szállták meg a Greenpeace hajóját

Eddig 1,7 millióan a Greenpeace-aktivistákért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás