Hirdetés
Kendernay János, az LMP társelnöke

Nem folytathatjuk ott, ahol a vírus előtt abbahagytuk! Az LMP – Magyarország Zöld Pártja meggyőződése szerint a 2021-es költségvetésnek a zöld fordulatot és újjáépítést kell szolgálnia. Ehhez 1. a szociális válságot kell megállítani, emelve a létfontosságú szociális juttatásokat és a közszolgálatban állók bérét. 2. zöld fordulat kell, erőforrásaink pazarlásának megállítása és válságálló, zöld munkahelyek teremtése. 3. a helyi önkormányzatok kifosztásának megállítására, a lokális gazdaságok védelmére és fejlesztésére van szükség.

A kormány által benyújtott 2021-es költségvetési tervezet a pazarlás és a jövő felélésének költségvetése. A koronavírus járvány okozta gazdasági válság megmutatja, hogy a magyar gazdaság kitettsége és az erőforrásokkal történő gazdálkodás mai állapota nem teszi válságellenállóvá Magyarországot. A következő év költségvetésének világos üzenetet kell adnia, hogy Magyarország képes tanulni és változtatni. Ezzel szemben a beterjesztett költségvetés továbbra is a jövő feléléséé, mert jövőorientált, zöld fejlődés helyett káros és megalomán építkezésekre pazarolja közös erőforrásainkat, továbbra sem tesz meg mindent, hogy a rendelkezésünkre álló energiával felelősen gazdálkodhassunk. Így ezek a tervek továbbra sem a klímavédelmünket, sem a klímaadaptációinkat nem szolgálják.

Ezért az LMP 123 módosító javaslatot adott be a költségvetéshez, ami több, mint 2500 milliárd forintnyi átrendezést tartalmaz.

780 milliárd forint értékben létrejönne egy Zöld Gazdaságfejlesztési és Klímavédelmi Alap, ami finanszírozná többek között a zöld munkahelyek tízezreit teremtő széleskörű épületenergetikai felújítási programot, a villamos- és távhőrendszer fejlesztését a megújuló energiák szélesebb alkalmazása érdekében, az energetikai innovációt, a klímaalkalmazkodási feladatokat, a leromlott vízi-közművek felújításának megkezdését, a környezeti kármentesítést, vagy az erdővédelmi programot, az örökerdők területének növelését az erdőgazdaságok finanszírozásának átalakításával.

A klímaváltozás megfékezéséhez az energiafelhasználásunk mértékét is jelentősen csökkentenünk kell. Az Orbán- kormány egyik legnagyobb bűne, hogy 2010-ben megígért épületszigetelési programból nem lett semmi, pedig így lehetne a legtöbb energiát megtakarítani.

Évi 300 milliárd forintos kerettel komplex épületfelújítási programot kell indítani, ami a legjobb technológiákat alkalmazva akár 85 százalékkal csökkenti az épületek fogyasztását és a rezsiköltségeket. A támogatással egybekötött kedvezményes hitelből az épületek szigetelése, a nyílászárók cseréje, a fűtéskorszerűsítés megoldható és napelem kerülhet a házak tetejére. Mindezt úgy, hogy a lakóknak nem kell az eddigieknél többet fizetnie, mert a hitelt vissza lehet fizetni a megtakarított energia árából.

A következő hónapokban derül ki, hogy a klímavédelmet komolyan vevő kormányok zöld ösztönzők segítségével képesek lesznek-e nemcsak az eddigi klímavédelmi erőfeszítéseket megvédeni, hanem a járványt a zöld fordulat katalizátoraként hasznosítani és a jövő nyerteseivé válni. Itt lenne az ideje a nyertesek közé tartoznunk. Ez is a tétje a jövő év költségvetésének – áll az LMP mai sajtóközleményében.


RenoHUb: az állam helyett a civilek segítik a valódi rezsicsökkentést

A rossz állapotú hazai épületállomány az energiafelhasználás 40 %-áért felelős. Sokan szeretnék lakásukat energiahatékonnyá tenni, de egy felmérés szerint főleg a bizonytalanság és az információhiány miatt csak kevesen vágnak bele, ezért a hazai lakásállomány mindössze 1 %-a korszerűsödik évente.  Ennek növelésében fog segíteni egy uniós pályázat révén 2 civil szervezet. Erről szól ez a podcastunk>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás