Hirdetés

A magyar családok 42%-a rendszeresen dob ki élelmiszert, 10-ből 8 esetben annak érzékelhető minőségváltozása, az esetek ötödében pedig a szavatossági idő lejárta miatt, vagy csak azért, mert megmaradt. Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg, pedig sok éhező jól lakna belőle.

A magyar háztartásokban pékáruk, főtt ételek, zöldség és gyümölcs, húsféleségek, valamint folyékony élelmiszerek kerülnek a leggyakrabban a kukába és a lefolyóba – derül ki a Tetra Pak országos felméréséből. A nyáron fokozottan előforduló élelmiszerromlás és élelmiszerpazarlás csökkentéséért szinte mindenki (96%) igyekszik valamit tenni, ugyanakkor a megkérdezettek 2/3-a nincs tisztában a megfelelő csomagolás minőségvédelmi szerepével.

 
 

Fejenként évente 40 kilogramm élelmiszer vész kárba a magyar háztartásokban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján évente 130 millió tonna élelmiszer alapanyag vagy készétel, azaz a megtermelt élelmiszerek mennyiségének 30%-a válik hulladékká világszerte. Csak Európában mintegy 29 millió tonna tejipari terméket, azaz a teljes termelés 20%-át pazaroljuk így el. Magyarországon az Élelmiszerbank adatai szerint a háztartásokban évente 400.000 tonna, vagyis fejenként körülbelül 40 kilogramm élelmiszer romlik meg vagy válik feleslegessé.

A Tetra Pak Hungária Zrt. 2015 júliusában – az NRC Piackutató Intézet bevonásával – 1.200 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív kutatást abból a célból, hogy felmérje az élelmiszerpazarlás okait, az eredmények közreadásával pedig segítse ennek megelőzését.

A magyar családok 42%-a rendszeresen dob ki élelmiszert

A Tetra Pak felmérésében megkérdezettek 4%-a napi, 27%-a heti, 11%-a pedig havi gyakorisággal (összesen 42%) dob ki élelmiszert. A magyar háztartásokban legtöbbször pékáru (53%), főtt étel (43%), zöldség és gyümölcs (35%), húsfélék és felvágottak (22%), valamint folyékony élelmiszerek, vagyis tej és gyümölcslé (16%) továbbá egyéb tejtermékek (13%) válnak hulladékká.  A válaszadók 82%-a, azaz döntő többsége azért dobja ki az élelmiszereket, mert úgy látja vagy érzi, hogy az megromlott. 10%-uk azért válik meg az élelmiszerektől, mert lejárt annak szavatossági ideje, 8%-uk pedig azért, mert megmaradt, vagy az élvezeti értéke csökkent.

A legtöbben tudatossággal csökkentik a pazarlást

A felmérés eredményei arra utalnak, hogy szinte mindenki – a válaszadók 96%-a – tudatosan törekszik arra, hogy minél kevesebb élelmiszer váljon hulladékká. Ez tükröződik a vásárlási szokásainkban is: a megkérdezettek 67%-a odafigyel arra, hogy lehetőség szerint csak a szükséges mennyiséget vigye haza, 37%-uk pedig lehetőleg hosszan eltartható termékeket vásárol. 30% azoknak az aránya, akik ahelyett, hogy kidobnák a csökkent minőségű élelmiszert inkább – pl. komposztálással vagy állateledelként – újrahasznosítják azt.

Fontos a megfelelő csomagolás
A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a fogyasztók alig ismerik a csomagolás szerepét az élelmiszerek minőségének megőrzésében. A folyékony élelmiszerek esetében a felmérésben részt vevők mindössze 17%-a ügyel arra, hogy azokat visszazárható csomagolásban vásárolja. Az pedig, hogy milyen típusú csomagolóanyag védi leginkább az érzékeny élelmiszereket a különféle környezeti hatások minőségrontó hatásaitól, egyáltalán nem ismert. A válaszadók 36%-a tartja a legmegfelelőbb védelemnek az italos kartont, ezt 46%-kal megelőzi az üveg csomagolás. Legkevesebben a műanyag palackot, valamint a fémdobozt tartják alkalmasnak a folyékony élelmiszerek minőségének védelmére.

Európában a britek pazarolják el a legtöbb ételt egy kutatás szerint
Az Európai Unióban évente 22 millió tonna étel megy veszendőbe, noha ennek 80 százaléka megmenthető lenne – világított rá egy kutatás. A brit háztartások évi 12 millió fontot dobnak ki az ablakon a kukába szórt étellel, ez családonként évi 480 font (210 ezer forint) – írta a The Daily Telegraph című lap.

 

Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszert semmisítenek meg, pedig sok éhező jól lakna belőle

A tavaly életre keltett Örökbefogadás programnak köszönhetően, az Élelmiszerbank 2014-ben közel 2 500 000 forint értékben kapott támogatást kis és nagy vállalkozásoktól. A kezdeményezés sikerességét tükrözi, hogy országos szinten több mint 50 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz mellyel közvetlenül hozzájárultak egy-egy hátrányos járás ellátásához.

A program idén is folytatódik és várja az Örökbefogadók jelentkezését!
Folyamatosan nő az éhezők száma Magyarországon, rengeteg olyan település van, amely támogatásra szorul. Az Élelmiszerbank egy évtizedes fennállása óta küldetésének tekinti, hogy csökkentse az éhezők számát hazánkban, oly módon hogy összegyűjti a feleslegessé vált élelmiszert, amit aztán rászorulókhoz juttat el. Az Élelmiszerbank azzal a céllal indította el Örökbefogadás programját, hogy megerősítse egyes rászoruló térségek támogatását.

A programhoz csatlakozó felelős vállalkozók egy járás kiválasztásával és pénzügyi támogatásával hozzájárulnak ahhoz, hogy az Élelmiszerbank Egyesület minél hatékonyabban tudja az ország egyes részeit lefedni, és ezáltal a rászorulókhoz élelmiszert eljuttatni. A támogatáson keresztül a vállalkozó a kiválasztott járás Örökbefogadójává válik. Az Örökbefogadás program támogatóinak segítségével, az elmúlt év során országos szinten több mint 50 tonna élelmiszer jutott el a rászorulókhoz, aminek a hozzávetőleges értéke 60 millió forint.

„Örömmel tapasztaljuk, hogy a program elindulása óta folyamatosan keresnek meg minket az Örökbefogadók. Azt figyeltük meg, hogy a vállalatok és a magánszemélyek is szívesebben adakoznak, ha a közvetlen környezetükön tudnak segíteni. Az Örökbefogadás Program célja, hogy újabb támogatók révén még több rászorulóhoz tudjunk élelmiszeradományt eljuttatni. A program az ország egész területén működik, és reméljük, még több helyi vállalkozást sikerül bevonnunk idén, melyen keresztül az Élelmiszerbank fennállásának 10. évében még több embernek tudunk segíteni.” – nyilatkozta Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója

Magyarországon a hónap végére százezreknek nincsen pénze élelmiszerre, sok háztartásban mindennapos a nélkülözés, a gyermekek pedig kiemelten veszélyeztetettek. A magyar élelmiszeripari gyárakban és hipermarketekben viszont rengeteg olyan élelmiszer keletkezik, amelyet valamilyen okból, például hibás csomagolás, szezonalitás miatt, nem lehet forgalomba hozni. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület ezeket a feleslegessé vált ételeket „megmenti” és eljuttatja a rászorulókhoz, ezzel csökkentve az éhezést Magyarországon. Az Egyesület országszerte 220 partnerrel működik együtt, amelyek összesen mintegy 300 000 rászorulónak nyújtanak segítséget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás