Hirdetés

Jelen esetben tényleg közel jártunk a leállításhoz, két tized foknyira volt a folyó hőmérséklete attól, amikor lekapcsolják miatta az erőművet.

Az erőmű hűtését kiszolgáló Duna – többek között az alacsony vízállás miatt – olyan mértékben melegedett fel, ami már az atomerőmű szerint is „adminisztratív korlátot jelent a blokkok üzemeltetésére” – írta a G7.hu oldal kérdéseire válaszul az atomerőmű kommunikációs osztálya.   A jogszabályok szerint ilyen lépésekre akkor kerülhet sor, ha a Duna vízhőmérséklete az erőmű hűtővízének bebocsátási pontjától 500 méterre meghaladja a 30 fokot, amihez nagyon közel jártunk.

A folyónak már az alaphőmérséklete sem volt messze a határtól, ám, hogy Paksnál pontosan mennyire közelítette meg, azt nem lehet megmondani, mivel a Vízügyi Főigazgatóság paksi mérőegysége épp augusztus elején hibásodott meg. Egy zátony kialakulása miatt a készülék rossz adatokat küldött, ezért a hatóságnál kézi mérésre álltak át. Ebből viszont – szemben az automatikus óránkénti méréssel – naponta csak egyet csináltak, méghozzá reggel hétkor, amikor a leghidegebb a Duna.

A legmagasabb reggeli hőmérséklet, amit regisztráltak 26,8 fok volt, ez azonban napközben 1,2-1,5 fokkal emelkedhetett, az erőmű pedig további 3-4-et dobhatott rajta a mérési pontig.  Pakson állítólag 29,8 fok volt a legmagasabb, amit mértek.

Paks leállása gyakorlatilag katasztrófa lenne a hazai villamos-energiaellátás szempontjából, hiszen az erőmű a teljes hazai termelés több mint felét adja.  A teljesítménycsökkentésre egyébként végül, azért sem volt szükség, mert ez magától is megtörtént: az egyik blokk meghibásodott, és augusztus közepe óta nem is termelt. A 3-as egységben ennek a hétnek a második felére ígérték az újraindulást, és pénteken az volt a terv, hogy este már néveleges kapacitáson üzemel majd ez a blokk is.(via HVG)

Nem Paks lenne az első

Három héttel ezelőtt leállítottak 4 atomreaktort a hőség miatt Franciaországban. Az időleges leállítást a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével magyarázták. Ez várhat Paks 2-re is.

Kapcsolódó anyagok:

Sorra dőlnek a dunai legalacsonyabb vízállás rekordok

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás