Hirdetés
Forrás: origo.hu

Lebukott indiai teaültetvények: szinte mindenhol nyomort és elképesztő higiéniai körülményeket találtak. Az emberek oda ürítenek, ahova tudnak, sokak házában ivóvíz sincs. Az alultápláltságtól és a vegyszerektől nagy részük beteg. A világcégek és az ágazat javítására felesküdött szervezetek hebegnek-habognak, ígérgetnek. Mi pedig teázgatunk, és hiszünk a cimkéknek.

Kemény riporttal állt elő a BBC India egyik északkeleti tartományából, Assamból. Ez a térség az óriási teaültetvényekről híres, számos óriáscég, többet között a Lipton, a Twinings, a Tetleys és a PG Tips is innen szerzi be alapanyagát. Leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy helyi
emberek minimálbér alatti fizetésért, elképesztő munka- és életkörülmények között dolgoznak azért, hogy más nemzetek mellett a nagy teaivó angolok jutányos áron jussanak hozzá kedvenc forró italukhoz – gyarmati szereposztás 2015-ben. 

Számos nemzetközi szervezet működik azért, hogy a fenti állapotok ne így nézzenek ki. A sajtó azonban semmit nem látott megvalósulni munkájukból. A helyzetet súlyosbítja, hogy számos esetben gyerekmunkásokkal is találkoztak. A riportnak azonban már annyi értelme mindenképp volt, hogy a nagy teagyártók megígérték, dolgozni fognak azon, hogy a jövőben valódi változások történjenek az ültetvényeken. Például az ágazat etikus működését vizsgáló Rainforest Alliance elismerte, hogy a BBC rávilágított gyenge pontjaira és hiányosságaira – kérdés akkor, hogy melyek az erősségeik, ha pont azt nem képesek ellátni, amiért működnek?

Már a béka sem garancia 

Biztosan sokaknak ismerős a Rainforest Alliance cég neve. Vagy ha a név nem is, de a kis békás logó, amely ott van sok termék, főleg teásdobozok oldalán, már talán igen. Ez valójában egy civil szervezet, amely saját honlapja szerint igyekszik megőrizni a biodiverzitást, és biztosítani a fenntartható élettereket. Elmondásuk szerint a békalogó csak olyan termékre kerülhet rá, amely megfelelt a szigorú kritériumoknak, és a minősítés azért jött létre, hogy "megvédje a dolgozók és azok családjainak érdekeit”. A BBC kizárólag olyan ültetvényeket keresett fel, amelyek ilyen jelöléssel ellátott termékek alapanyagait szolgáltatják.

Folytatás az origón: Minősíthetetlen higiénia

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás