Hirdetés
greenfo/mti

Rekordot döntött 2010-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Egy évvel korábban, 2009-ben – a válság hatására visszaeső ipari termelés miatt – csökkenést tapasztaltak az ügynökség szakemberei az üvegházhatásért felelős gázok világpiaci kibocsátásban. Tavaly már 30,6 gigatonna széndioxidot bocsátottak a föld légkörébe, ami csaknem 5 százalékkal több, mint az előző rekordévnek számító 2008-ban tapasztalt 29,3 gigatonna és a 2009. évi 29 gigatonna.

Az IEA arra figyelmeztetett, hogy az évtized végéig az elektromos áram termeléséhez kapcsolódó kibocsátás mintegy 80 százaléka rögzített, nem fog csökkenni: olyan erőművekből származnak, amelyek már üzemelnek, vagy amelyek éppen építés alatt állnak.

Fatih Birol, a szervezet vezető közgazdásza szerint a kibocsátás "jelentős" növekedése komolyan hátráltatja azon célok elérését, amelyek a föld átlaghőmérsékletének növekedését két fok Celsiusban korlátoznák.

A tavalyi klímacsúcson elfogadott előirányzat teljesítéséhez az üvegházhatást okozó gázok hosszú távú koncentrációját egy millióból 450 szén-dioxid egyenértékű rész alatt kellene tartani, ( 450 ppm.) ami mintegy 5 százalékkal több a 2000-ben számított 430 ppm-nél. Ez azt jelenti, hogy a világ energiaipari kibocsátása 2020-ra nem nőhet 32 gigatonna fölé. A kibocsátás növekedési üteme így nem lehet nagyobb az évtized végéig, mint amennyit egy év alatt nőtt – figyelmeztet az IEA.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás