Hirdetés

Egészen elképesztő növekedés előtt áll az amerikai napenergia piac, a várakozások szerint az év végére 16 gigawattal bővülhet az ország napelemes kapacitása. Az állami támogatások egyértelműen megtették a hatásukat, ráadásul a közműcégek beruházásain túl a lakossági és a kereskedelmi piacon is komoly növekedés várható.

2016 végén Amerikában kifutott volna a napelemekre vonatkozó támogatási rendszer, de végül tavaly decemberben sikerült meghosszabbítani azt. Persze a republikánusokkal kötött egyezség nem volt ingyen, Barack Obama rábólintott az olajexport-tilalom feloldására, cserébe pedig 2019-ig kitolták a napelemes kapacitásokra vonatkozó beruházások utáni 30 százalékos adókedvezményt (ez az úgynevezett Investment Tax Credit, röviden csak ITC).

Továbbá sikerült elérnie az Egyesült Államok elnökének, hogy a támogatási rendszert csak fokozatosan vezessék ki, így 2020-ban 26%-ra, 2021-ben 22%-ra, 2022-ben pedig 10%-ra csökken majd a támogatás mértéke.

Részben a támogatási rendszer kifutásától való félelem viszont sokakat arra ösztönzött, hogy még idén bővítsék napelemes kapacitásaikat, így nem csoda, hogy a legfrissebb előrejelzések arról számolnak be, hogy az amerikai napenergia piac 119 százalékos növekedést érhet el év végére 2015-höz képest. Amennyiben a GTM Research várakozása helyesnek bizonyul, az azt fogja eredményezni, hogy 16 gigawattal bővülhet az ország napelemes. Ennek mintegy háromnegyedét a közműcégek által létesített naperőművek tennék ki, de a várakozások szerint a lakossági és a kereskedelmi piacokon is érdemi növekedés várható.

Repkednek a gigawattok - Elképesztő növekedés előtt a napelem piac

Az erőteljes állami támogatásoknak köszönhetően az amerikai napenergia-ipar erős évet zárt tavaly, közel 7,2 gigawattal bővült a napelemes kapacitás. Ez egyben azt is eredményezte, hogy az újonnan telepített kapacitások között a napelem vált a meghatározó villamos energia előállítóvá a szélerőművek után. 2015-ben az új kapacitások 29,4 százalékát tették ki a napelemek, ezzel most először sikerült megelőzniük a földgázt, amely az újonnan telepített kapacitások 29 százalékát adta.

Repkednek a gigawattok - Elképesztő növekedés előtt a napelem piac

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Nemrég adták át a Mátrai Erőmű 16 MW-os napelemparkját és most elkészült az MVM 10 MW-os beruházása is Pécsen. Jó hír, hogy Magyarországon épülnek napelemparkok, ugyanis még régiós összevetésben is nagyon le vagyunk maradva ezen a területen, becslések szerint tavaly csupán 110 MW volt a teljes hazai napelemes kapacitásunk. Bár az EU-s forrásoknak, a kedvezőbb finanszírozásnak (kedvezményes kamatozású lakásfelújítási hitelek) és a napelemes rendszerek árának folyamatos csökkenésének köszönhetően várhatóan idén is dinamikusan nő majd a rendelkezésre álló napelemes kapacitásunk, ez önmagában még kevés. Az igazi áttöréshez egyrészt adókedvezményekre lenne szükség annak érdekében, hogy javuljon a napelemes rendszerek megtérülése, ami az utóbbi években sokat romlott döntően annak hatására, hogy idehaza a világ legmagasabb áfakulcsa párosul Európa egyik legalacsonyabb bruttó villamosenergia tarifájával. Másrészt fontos lenne végre megteremteni egy hosszú távú és kiszámítható befektetői környezet alapjait (erre hivatott a METÁR) a beruházások felpörgetése érdekében.

Repkednek a gigawattok - Elképesztő növekedés előtt a napelem piac

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Jövőre mélyponton az amerikai palaolaj-kitermelés

Energiahatékonysági világnap: ünnep helyett sunnyogás

34%-kal nőtt a világ napelemes piaca 2015-ben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás