Hirdetés

Aki nem tartja be a természeti értékeket védő szabályokat, az akár több ezer lejes bírságra is számíthat – ezt Gyer­gyószentmiklóson tartott sajtótájékoztatójukon jelentették ki a Békás-szoros–Nagy­hagymás Nemzeti Park, valamint a Hegyi Csendőrség képviselői.

A hegyi csendőrök és a nemzeti park ellenőrei idén több mint százhatvan közös akciót hajtottak végre hegyi üdülőhelyeken, természetvédelmi területeken – közölte Strătulat Silviu, a Hargita Megyei Csendőrség főfelügyelő-helyettese. Mint részletezte, a hegyi csendőrök többek között védik a természeti értékeket, az erdőt, figyelnek a halászati és vadászati törvények betartására, turisták segítségére sietnek és a közrend fenntartását is biztosítják.

Néhány hónapja a törvénymódosítás értelmében a faszállítást is ellenőrizhetik. A környezetvédelmet illetően a törvény feljogosítja őket, hogy bírságot rójanak ki, ha valaki megszegi az előírásokat. Idén 66 esetben szankcionáltak, összesen 11 950 lej értékben. Volt, aki a környezetvédelmi előírások megszegése, erdészeti kihágás miatt, más rendbontás okán kellett fizessen. Egy konkrét esetet is ismertettek a sajtótájékoztatón, hogy felhívják a figyelmet egy jelenségre, amely gyakori a nemzeti parkban, pedig annak szabályai tiltják. Motorosok, terepjárósok, quadosok okoznak problémát, a tiltások ellenére járműveikkel rendszeresen jelen vannak a természetvédelmi területeken.

Fotó: Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park

– Tavaly ősszel turisták jelentették, hogy körülbelül 50 fő vonul motorokkal az Öcsém-csúcs felé. Kollégáink azonnal a helyszínre siettek, figyelmeztették őket. Idén értesültünk róla, hogy egy gyimesközéploki panzió tulajdonosa ismét megszervezi ezt a bizonyos találkozót, értesítettük, hogy kerüljék el a nemzeti park területét, de ezt nem vették komolyan – ismertette a szeptember végén történteket Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park vezetője. Elmondása szerint több mint negyven járművet számoltak össze a hegyi csendőrök kíséretében ellenőrző kollégái.
– A tilosban járó társaság több tagja alkohol hatása alatt állt, nem akarták igazolni magukat, fenyegették a hatóságok képviselőit – tette hozzá Strătulat Silviu ezredes. Az elkövetők közül két személyt azonosítottak utólag, ők fejenként háromezer lejes bírságot kell fizessenek.

sorompo_a_hegyen2_b

Egy hete sorompót állítottak azon a részen, ahol ez az eset történt, de a lakatot azóta már megrongálták. A nemzeti park munkatársai kamerákat is felszereltek, a törvénysértők ellen pedig feljelentést tesznek. Az igazgató kifejtette, a természetvédelmi területeken azon közutakon szabad járművel közlekedni, ahol nincs tiltótábla. Megjegyezte ugyanakkor, a nemzeti parkon csupán egyetlen közút halad át, máshol turistaösvények vannak, ahol gyalogosan, esetleg lóháton lehet közlekedni, kivételt képeznek a nemzeti park, valamint az erdészet munkatársai és a területtulajdonosok, akik viszont előzetesen kell egyeztessenek szándékukról – írta a Hargita Népe.

Illegálisan kitermelt fát dolgoz fel az osztrák cég Romániában

Illegálisan kitermelt fát dolgoz fel az osztrák cég Romániában

Egy amerikai környezetvédelmi civil szervezet bizonyítékai alapján bebizonyosodott, hogy az osztrák Holzindustrie Schweighofer vállalat Románia erdeiben súlyosan jogsértő tevékenységet folytat: hosszú ideje illegálisan kitermelt fát dolgoz fel üzemeiben. A WWF teljeskörű kivizsgálást sürget, és az EUTR egyezmény folyamatos megsértése miatt panaszt tett a hatóságoknál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás