Hirdetés

Újbudán csupán annyi történt, hogy a közel százéves ház lakói összefogtak és saját kezűleg építették át az udvart az önkormányzat és a MOL Zöldövezet program támogatásával. A közös cél, az együtt végzett munka összekovácsolta a lakóközösséget, olyan értéket hozott létre, amiből mindenki profitál.

A mesék néha valóra vállnak. Az Óperencián innen is. Akár a szomszédunkban vagy a saját bérházunk udvarán. Valahogy így érezhették ezt az Újbudán, a Ballagi Mór 8. szám alatt élők is, miután birtokukban vették a gyermekbarát és zöld udvarukat. A százéves bérház élhető, szerethető környezetéért persze azért meg kellett küzdeni, példaértékű összefogásra és anyagi támogatásra is szükség volt. De megérte!

“A Ballagi 8. Társasház közössége a MOL Zöldövezet Program és a XI. kerületi Önkormányzat Zöld Sziget Pályázatának támogatásával azt a célt tűzte, hogy a ház belső udvarában egy közösségi kertet alakít ki. Az volt a szándékuk, hogy az udvart a közösségi élet aktív részévé teszik – egy zöldövezet kialakításával. Ennek érdekében a 200 négyzetméteres udvar korábbi burkolatát és feltöltését felbontották, megerősítették és vízszigeteléssel látták el. A felújított felületet térkővel leburkolták, az udvar középső, mintegy 50 négyzetméteres területén pedig magaságyásokban díszkertet építettek és a kertet kültéri bútorokkal, leülést segítő segélyekkel tették alkalmassá a közösségi élet és felfrissülés számára. 

mol17

A projekt során 8 fát, 27 cserjét és 142 évelő nyövényt ültettek el, és egy gyönyörű zöldövezetet hoztak létre a korábban kihasználatlan udvaron. A kert építése során a közösség is szépen épült és jelentős összefogással továbbá önkéntes munkával járult hozzá a tartalmas cél megvalósításához.” – kommentálta Weber István, az átalakulás egyik főszervezője. 
Teljes cikk sok fázis fotóval >>>
 


Zöldövezet a betondzsungelben
 

Zöldövezet a betondzsungelben

Az idei nyári kánikulákban ismét megérezhettük, hogy a belvárosi utcák és házak ontják magukból a meleget, lehűlésről pedig esténként sem igen lehet beszélni. Hogyan lehet ezen változtatni? Egyszerűen: változtassuk zöldövezetté a sokemeletes házak belső udvarait. Íme néhány példa >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás