Hirdetés

Bár szélerőművek minden energiatermelési mód közül a legkisebb környezeti hatással bírnak, a tervezési folyamat során így sem feledkezhetünk el a természetvédelmi szempontok beépítéséről.

A szélturbinák okozta ütközéses madár- illetve denevérpusztulások száma több nagyságrenddel marad el pl. házi macskák okozta madárpusztulás, épületek üvegfelületeinek ütközés hatásától, ráadásul a legtöbb faj esetében nem is jellemző, hogy a szélerőművek megjelenése csökkentené populációjukat, ennek ellenére minden beruházásnál előzetes vizsgálatokra van szükség, és a lehető legkörültekintőbben kell megválasztani a telepítési helyszíneket.

Magyarországon 2024-től ismét lehetőség nyílik ipari méretű szélerőmű-beruházások kivitelezésére. Minden valószínűség szerint Győr (és Csorna) környékén fogják kijelölni azt a pár ezer hektárnyi területet, ahol a következő években létrejöhetnek az új szélerőmű-parkok. Tanulmányunk ezért erre a térségre fókuszál.

A Győr-Csorna környékén telepítendő több száz új szélerőmű potenciális konfliktusokat eredményezhet a természetvédelem és az energiatermelés között. Ebben az „ütközőzónában” az ökológiai, környezeti szempontból rendkívül értékes természetközeli élőhelyek, védett területek megőrzésének fontossága nem lehet kérdéses.

Az Energiaklub tanulmánya részletes térképen mutatja be az érintett terület madárvédelmi szempontból jelentős területeit, nemzeti parkjait és Natura 2000 területeit. Javaslatot tesznek a megfelelő szakértők bevonásába, valamint a konfliktust csökkentő modern technológiák és védőtávolságok alkalmazására is.

Szélenergia és természetvédelem-tanulmány_2024.pdf(790.23 KB)

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás