Hirdetés

Az állami kukaholding első lépései arra utalnak, hogy a hulladékkezelés központosításából fakadó esetleges megtakarítások egyelőre ígéretek. A növekvő kiadások viszont tények.

Vegyünk egy példát. A fővárostól kétszáz kilométerre fekvő Csabacsűdét, ahol eddig 50 forintba került a szemétszámla elkészítése. Most, hogy országosan egységesítették a szolgáltatást, az összeg ennek a triplája is lehet. A Magyar Posta cége nyerte el ugyanis azt a megbízást, hogy elkészítse a számlát azokon a településeken, ahol a kukaholdingnak nem sikerült megállapodnia a helyi hulladékos céggel. Ilyen település Csabacsűd is. Emellett az állami szemetes cég gyorsan kiírt egy 548 millió forintos pályázatot arra, hogy miként is lehetne okosan megtervezni a számlázást. A nyertesek között magáncégek is feltűnnek, ismerős, kormányközeli tulajdonosokkal-olvasható a friss HVG-ben.

Seszták Miklós fejlesztési miniszter nemrégiben dobta be az egységes közműszámla ötletét, amivel a már állami tulajdonban lévő szolgáltatók vezetőit is sikerült meglepnie. Eddig ugyanis a fogyasztók dönthették el, hogy milyen ütemezésben fizethethetnek, közös számla esetén ez már bonyolultabb lenne. Vagyis sok még a nyitott kérdés. Az viszont aligha kérdéses, hogy a sárga csekkes, fehér csekkes magyar világban a Magyar Posta változatlanul besöpri a maga 160 forintos díját a közműszolgáltatóktól. Ha kíváncsi arra, hogy a Posta mellett még kik fölözhetik le a számlázás hasznát, olvassa el a cikket a ma megjelent  HVG-ben.
 

Nem jön idén kukacsekk

Nem jön idén kukacsekk

Legutóbb augusztusra ígérte a "kukaholding"-nak becézett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. a már hónapok óta esedékes kukacsekkek kiküldését. Ám nem volt képes teljesíteni az ígéretét, mert a saját számlázási rendszere még nem épült ki. Az önkormányzati szemétszállítási cégek zöme pedig nem hajlandó törvénysértő módon bérszámlázni az állami társaság helyett.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás