Hirdetés

Mi, a 𝑍𝑂̈𝐿𝐷𝐸𝑁𝐷𝑅𝐸 – 𝑍𝑜̈𝑙𝑑 𝐶𝑖𝑣𝑖𝑙 𝑆𝑧𝑒𝑛𝑡𝑒𝑛𝑑𝑟𝑒, mint városunk és a környezeti fenntarthatóság iránt elkötelezett civil csoport, felelősségünknek érezzük, hogy kiálljunk azért, hogy a város mindenkori vezetése számára 𝐤𝐢𝐞𝐦𝐞𝐥𝐭 𝐬𝐳𝐞𝐫𝐞𝐩𝐞𝐭 𝐤𝐚𝐩𝐣𝐨𝐧 𝐚 𝐳𝐨̈𝐥𝐝 𝐬𝐳𝐞𝐦𝐥𝐞́𝐥𝐞𝐭, 𝐚 𝐳𝐨̈𝐥𝐝 𝐮̈𝐠𝐲𝐞𝐤 𝐤𝐞́𝐩𝐯𝐢𝐬𝐞𝐥𝐞𝐭𝐞.
Úgy gondoljuk, hogy egy folyamatosan bővülő agglomerációs település tekintetében az 𝗮𝗹𝗮𝗽𝘃𝗲𝘁ő 𝘇𝗼̈𝗹𝗱 𝘀𝘇𝗲𝗺𝗽𝗼𝗻𝘁𝗼𝗸 𝗳𝗶𝗴𝘆𝗲𝗹𝗲𝗺𝗯𝗲𝘃𝗲́𝘁𝗲𝗹𝗲 kiemelt fontosságú.
A város terjeszkedésével veszélybe kerülnek megmaradt zöldfelületeink, ezen kívül a megóvandó, minket körülvevő természeti értékekkel való környezettudatos együttélés és a szakmai szempontokat figyelembe vevő törődés szükséges mind a lakosság, mind a várost vezetők részéről.
Ezért az alábbi levelünkkel fordultunk a jelöltekhez, hogy támogassák a 𝐒𝐳𝐞𝐧𝐭𝐞𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢 𝐙𝐨̈𝐥𝐝 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦 keretében megfogalmazott javaslatainkat, és vállalják aláírásukkal, hogy megválasztásuk esetén önkormányzati munkájuk során aktívan fognak tenni azért, hogy a Szentendrei Zöld Minimum megvalósulhasson!
Olvassátok az alábbi posztunkban bővebben kifejtve
A csatlakozó polgármester- és képviselőjelöltek listáját szervezetünk a 𝑍𝑂̈𝐿𝐷𝐸𝑁𝐷𝑅𝐸 – 𝑍𝑜̈𝑙𝑑 𝐶𝑖𝑣𝑖𝑙 𝑆𝑧𝑒𝑛𝑡𝑒𝑛𝑑𝑟𝑒 Facebook oldalán tesszük közzé.

𝐉𝐚𝐯𝐚𝐬𝐨𝐥𝐣𝐮𝐤 𝐞́𝐬 𝐤𝐞́𝐫𝐣𝐮̈𝐤 𝐚 𝟐𝟎𝟐𝟒-𝟐𝟎𝟐𝟗-𝐞𝐬 𝐨̈𝐧𝐤𝐨𝐫𝐦𝐚́𝐧𝐲𝐳𝐚𝐭𝐢 𝐜𝐢𝐤𝐥𝐮𝐬𝐛𝐚𝐧:

1. A zöldmezős beruházások megállítását!
A településrendezési eszközöket vizsgálják felül annak érdekében, hogy a város a zöldfelületek és mezőgazdasági területek rovására ne terjeszkedjen tovább!

2. A természetközeli állapotban lévő területek védetté nyilvánítását, állapotuk megőrzését és javítását!
A helyi jelentőségű védett természeti területek körét és kezelési terveit a törvényben meghatározott módon vizsgálják felül és tartsák, tartassák be a helyi védelem alatt álló területek kezelőivel! Kezdjék meg a megmaradt természetközeli állapotú, de természetvédelem alatt még nem álló területek feltárását és védetté nyilvánítását, egyúttal szakszerű kezelésüket!

3. A vizesélőhelyek megőrzését, a Bükkös-patak teljes városi szakaszának rehabilitációját!
Legyen az első rehabilitált környezet a Bükkös-patak menti kerékpárút beruházással jelentős mértékben károsított patakszakasz. Ezzel egyidejűleg kezdjék meg a településen található vizesélőhelyek ökológiai állapotának felmérését, javítását! Induljon Budakalásszal és Pomázzal közös stratégiai tervezés a Szentendre-Pomázi-sík állapotának és élővilágának megóvása, vizesélőhely-komplexeinek megőrzése és helyreállítása érdekében!

4. A klímaalkalmazkodás legyen része a várostervezési stratégiának!
A különböző helyi stratégiákban és rendeletekben szereplő környezet- és természetvédelmi előírások és javaslatok, valamint a fenntarthatóság, mint átfogó keretrendszer érvényesítése minden egyedi döntés és minden egyéb ágazati stratégia, szabályozás során. A városi klímastratégiát a maga komplex és általános módján tekintsék megvalósítandó célnak. Tegyenek azonnali lépéseket a lakosság életminőségét közvetlenül befolyásoló körülményekhez való alkalmazkodást illetően (pl. hőhullámok, hősziget hatás, csapadékvíz hiány, villámárvizek, ivóvízhiány stb.)!

5. A biológiai sokféleséget veszélyeztető tényezők felszámolását!
A biológiai szúnyoggyérítés bevezetését a kémiai szúnyoggyérítés helyett!
Legyen az inváziós fajok elleni tervezett védekezési program közterületen és magánterületen is!
Természetközeli területeken ne ültessenek kerteken kívül idegenhonos növényeket!

6. Hosszútávú stratégiát a települési faállomány kezelésében!
Legyen nyilvános fakataszter térkép! A kiöregedő faállomány pótlására dolgozzanak ki tervet, különös tekintettel a védett területekre! A közterületen történő fakivágásokról tájékoztassanak időben, tegyék közzé annak okát, támasszák alá azt favizsgálattal. A rendeletben rögzített kötelező fapótlást vegyék komolyan, tartassák be a magánterületeken is!

7. A körforgásos gazdálkodás lehetőségeinek kiterjesztését!
Lépjenek fel az illegális hulladéklerakás felszámolása érdekében! Biztosítsák a szelektív hulladékgyűjtési lehetőséget köztéren és a városi intézményekben is! Tegyenek valódi lépéseket a zöldhulladék és a csapadékvíz 100%-os helyben felhasználásáért!

8. A környezetbarát közlekedés támogatását!
Forgalomcsillapításra van szükség a közutakon, különös tekintettel az oktatási intézmények környezetében és a belváros területén, a közlekedésbiztonságra és a levegőminőségre gyakorolt hatás átfogó figyelembevételével. Támogassák az alternatív közösségi kezdeményezéseket, legyen gyalogbusz / bicibusz / iskolabusz program!

9. Legyen tájékoztatás, párbeszéd a lakossággal, civilekkel és szakemberekkel!
Vonják be a civileket minden környezetvédelmi kérdéseket is felvető döntés előkészítésébe és a döntéshozatalba! Legyen rendszeres együttműködés és párbeszéd (pl. zöld kerekasztal) szakemberek és zöld civil szervezetek bevonásával.

10. Legyen tervszerű lakossági szemléletformálás és önkormányzati önképzés!
A klímaváltozáshoz való alkalmazkodás mindannyiunk érdeke, de szükséges hozzá az önkormányzati döntéshozók, a hivatali dolgozók alapszintű tájékozottsága, ahogy az is kiemelten fontos, hogy a lakosság is tisztában legyen ennek jelentőségével.  https://drive.google.com/file/d/1U22FItIhy7PW8HrNfEvxNl0rUSQ_he7x/view




Nyitókép:Szentendre légi Varga György MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás