Hirdetés

A magyar fejlesztésű szuperkamera abban egyedülálló, hogy nagyobb felbontású képeket készít, mint a hagyományos repülőgépes kamerák.

A három objektívvel ellátott készüléket egy kisrepülőgépbe építették, és egy érintőképernyős vezérlő rendszerrel lehet irányítani, repülés közben nem lehet manuálisan hozzáférni. A kamera fél automatikusan működik, és sorozatfelvételeket készít, így kapnak egy nagyon részlet gazdag térképet.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának tegnapi vendége Bakó Gábor, az Interspect Kft. fejlesztője elmondta a munkájukhoz eleve hozzátartozik a Föld felszínéről való térképkészítés. Viszont a térképeket nem az általános értelemben készítik el, a fejlesztő csapatot ugyanis nem az utak és épületek elhelyezkedése érdekli, sokkal inkább az, hogy detektálják a szennyeződéseket, és hogy olyan folyamatokat derítsenek fel, amelyek a természetvédelemhez kapcsolódnak.

Bakó Gábor elmondása alapján a kamera 2009 és 2013 között a polgári forgalomban lévő kamerák közül egyértelműen az élbolyba tartozott. Kategóriájában még mindig a leggyorsabb sebességű, és – a fotók minőségét tekintve – ez a készülék készíti a legnagyobb felbontású képeket. A légi térképészet mérőkamerákkal történik, fél automatikus műszerekkel, így ez a műszaki fotográfia fogalmába tartozik. A légi térképészet célja, hogy minél pontosabb képet dokumentáljanak az adott felszín állapotáról, vagy az objektumokról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás